SÚJB: Proběhla úspěšná IRRS mise

24.05.2017 14:23

Státní úřad pro jadernou bezpečnost hostil ve dnech 15. až 23. května 2017 tým expertů Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni, kteří posuzovali kvalitu národního regulatorního rámce a jeho soulad s bezpečnostními standardy agentury v oblasti zajišťování jaderné bezpečnosti a radiační ochrany.

SÚJB: Proběhla úspěšná IRRS mise
Foto: Archiv
Popisek: SÚJB

Mise IRRS (Integrated Regulatory Review Service) navazovala na závěry předchozí mise konané v roce 2013 a posuzovala, do jaké míry se Česká republika, zejména Státní úřad pro jadernou bezpečnost, vyrovnala s doporučeními a nálezy z roku 2013. V průběhu mise poskytli odborníci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost zahraničním expertům vysvětlení aktuálního stavu nové jaderné legislativy České republiky a regulačních postupů úřadu.

Expertní tým IRRS konstatoval úspěšné splnění naprosté většiny požadavků z roku 2013. Představitelé mezinárodní agentury v závěru mise sdělili, že nový atomový zákon představuje pevný základ robustního bezpečnostního rámce a Česká republika učinila značný pokrok, především v oblasti lidských zdrojů, dlouhodobých strategií, provádění kontrol a vymahatelnosti legislativních požadavků. Otevřené zůstává pouze téma systému řízení správního úřadu, jehož implementace probíhá a má být dokončena v následujících letech. Nad rámec původních nálezů mise doporučila ke zvážení rozpracování pravidel pro přijímání nápravných opatření v případě existujících expozičních situací. Mezinárodní experti vyzdvihli jako dobrou praxi otevřenost Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a jeho přímou komunikaci s veřejností zejména prostřednictvím internetu.

Konečné setkání předsedkyně úřadu, Ing. Dany Drábové, Ph.D., s vedoucím mise, panem Petteri Tiippana, generálním ředitelem finského úřadu pro dozor nad jadernou bezpečností STUK, a ostatními účastníky mise shrnulo průběh mise jako jeden z nejúspěšnějších v dosavadní historii programu IRRS. Předsedkyně úřadu zdůraznila ve svém závěrečném projevu význam těchto misí jako nástroje pro vzájemnou výměnu zkušeností a informací mezi členskými státy Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Závěrečná zpráva shrne výsledky mise po uplynutí tří měsíců od jejího konání. Stručné shrnutí výsledků mise lze nalézt také v tiskovém prohlášení Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …