SÚJB: Ve Švýcarsku proběhlo plenární zasedání Skupiny jaderných dodavatelů

03.07.2017 16:23

Ve dnech 22. až 23. června 2017 se ve švýcarském Bernu uskutečnilo 27. plenární zasedání Skupiny jaderných dodavatelů (NSG), kterého se zúčastnila i česká delegace pod vedením Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Zasedání za hostitelskou zemi zahájila Doris Leuthard, prezidentka Švýcarské konfederace.

SÚJB: Ve Švýcarsku proběhlo plenární zasedání Skupiny jaderných dodavatelů
Foto: Archiv
Popisek: SÚJB

Ve svém projevu vyzdvihla význam nešíření jaderných zbraní pro mezinárodní stabilitu a zdůraznila klíčovou roli Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT) a NSG v této oblasti. Členské státy NSG se shodly na podpoře rezolucí Rady bezpečnosti OSN vůči Korejské lidově demokratické republice (KLDR) a zdůraznily, že export jakýchkoliv položek z kontrolních seznamů NSG je do KLDR zakázán. Členské státy NSG rovněž uvítaly pokračující implementaci dohody o íránském jaderném programu (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA), podpořenou rezolucí Rady Bezpečnosti OSN 2231 (2015). Jedním ze zásadních témat letošního plenárního zasedání ovšem byla pokračující diskuse o technických, právních a politických aspektech členství v NSG pro státy stojící mimo NPT. Diskuse na toto téma bude v rámci NSG dále pokračovat (a snad bude i završena) během neformálního setkání členských států v listopadu.  Během zasedání skupiny licenčních a celních expertů, které těsně předcházelo samotnému plenárnímu zasedání, SÚJB prezentoval případovou studii k posuzování vývozu kontrolované položky do země stojící mimo NPT, včetně praxí získaných zkušeností. Tímto ČR upevnila svůj obraz aktivně vystupujícího státu, který dbá na efektivní kontrolu exportu a sdílení zkušeností.

Foto č. 1: Úvodní projev k delegátům pronesla Doris Leuthard, prezidentka Švýcarské konfederace.

Foto č. 2: Diskuse v průběhu plenárního zasedání.

Foto č. 3: Letošní plenární zasedání NSG se konalo v sídle Světové poštovní unie v Bernu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…