SVOL: Krizovou novelu zákona o lesích projednají poslanci

01.02.2019 9:30

Podle Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v příštích týdnech vyvrcholí přípravy na zvládnutí kůrovcové kalamity, která v nevídaných rozměrech postihla lesy v České republice. Zachycení prvního rojení kůrovce, jež může podle vývoje počasí přijít již v polovině dubna, je zásadní pro stabilizaci zasaženého území a ochranu dosud nenapadených oblastí.

SVOL: Krizovou novelu zákona o lesích projednají poslanci
Foto: SVOL
Popisek: Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR

Jedním ze základních předpokladů je změna legislativních předpisů o hospodaření v lesích. Proto byla formou poslanecké iniciativy připravena krizová novela zákona o lesích. Návrh (sněmovní tisk č. 382) bude projednán na schůzi Poslanecké sněmovny na začátku března a měl by zde být schválen již v prvním čtení.

Návrh novely je kompromisem mezi vlastníky lesů a Ministerstvem zemědělství a přináší možnost odchýlit se od běžných pravidel hospodaření v přesně vymezeném, definovaném území zejména u nahodilých těžeb a zalesňování. Jedná se o zavedení mimořádného nástroje Ministerstva zemědělství jakožto vrchního orgánu státní správy lesů za účelem minimalizace škod na lesích. Novela ministerstvu umožní vyhlášení odchylných opatření, pokud dojde k mimořádné kalamitní situaci na území dvou a více krajů.

Ve vyhlášené kalamitní oblasti bude povinnost přednostně těžit a likvidovat stromy napadené kůrovcem, které představují akutní nebezpečí pro jeho další šíření. Těžba sterilních souší, které již nepředstavují pro les riziko, protože z nich kůrovec vylétl, ale bude moci být odložena na pozdější dobu; uvažuje se o dvou letech.

Novela vlastníkům také usnadní následnou obnovu lesů v kalamitních oblastech. Rozšiřuje možnosti užití sadebního materiálu k umělé obnově lesa pro zalesnění kalamitních holin a ochranu půdy před degradací. Umožňuje prodloužit dobu pro zalesnění a zajištění porostů, protože zejména na větších holinách o velikosti až několika stovek hektarů nebude možné dodržet zákonnou dobu pro zajištění porostu (5 let).

„Cílem novely je pomoci vlastníkům lesů v kalamitních oblastech a ulehčit jim v těžké situaci i tím, že bude zjednodušena administrativa, evidence a nebudou muset plnit některé preventivní povinnosti v ochraně lesa, které za kalamitní situace již nemají smysl, například zjišťovat a evidovat výskyt škodlivých činitelů a preventivně bránit vývoji, šíření a přemnožení škodlivých organismů,“ říká František Kučera, předseda SVOL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…