SVS: Proškolení lovci zahájili odlov divočáků ve vysoce rizikové oblasti

12.09.2017 9:21

Státní veterinární správa vydala mimořádná veterinární opatření, která od pondělka 11. 9. 2017 umožňují omezenému počtu proškolených lovců extenzivní odlov divokých prasat v tzv. vysoce rizikové oblasti (uvnitř ohradníků).

SVS: Proškolení lovci zahájili odlov divočáků ve vysoce rizikové oblasti
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Lovit zde budou moci pouze proškolení lovci, jejichž počet bude limitován. Měly by to být maximálně tři osoby na jedno myslivecké sdružení. Lovit se v této oblasti budou moci pouze dospělé kusy divokých prasat. I nadále bude platit nařízení, které zakazuje vyjmenovaným zemědělským podnikům sklízet do konce roku zemědělské plodiny. Nesklizená pole mají sloužit jako úkryt pro zbylé divočáky. Na těchto pozemcích bude platit zákaz lovu.

SVS eviduje stále 97 případů, při nichž byl u uhynulého divočáka v okrese Zlín potvrzen africký mor prasat. Všechny tyto případy pocházejí z tzv. vysoce rizikové oblasti (uvnitř ohradníků) v rámci zamořené oblasti. V této oblasti bylo pozitivních takřka 80 procent ze 127 zde nalezených uhynulých divočáků.

V zamořené oblasti vně ohradníků bylo dosud nalezeno a vyšetřeno 29 divokých prasat, ani u jednoho z nich se nákaza nepotvrdila. Mimo zamořenou oblast (v dalších okresech Zlínského kraje) bylo nalezeno a vyšetřeno 29 prasat. Také zde byl výsledek vyšetření negativní. V současné době se čeká na vyšetření dvou nálezů.

Počet odlovených divočáků v zamořené oblasti (zelená zóna) zatím dosáhl 404 kusů, výsledky vyšetření na AMP jsou u všech těchto kusů negativní. V oblasti s intenzivním odlovem bylo k dnešnímu dni odloveno celkem 3105 divokých prasat – nejvíce v okresech Kroměříž (678) a Uherské Hradiště (656). Také zde se dosud u žádného zvířete nákaza nepotvrdila.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…