Za prvních pět měsíců letošního roku veterinární inspektoři provedli přes 120 kontrol prodejců na trzích. U 19 procent kontrol bylo zjištěno pochybení. V letním období nebezpečí spojená se stánkovým prodejem živočišných produktů výrazně stoupají. Proto se velké množství kontrol odehrává právě v tomto období.
Nejčastějším prohřeškem v dosavadním průběhu roku je porušení takzvaných zásad výrobní a hygienické praxe. Mezi ně patří zejména nedodržování teplot nabízených výrobků či jejich nedostatečná ochrana před vnější kontaminací. Další frekventované porušení představují chyby ve značení potravin, porušení předpisů při manipulaci s produkty a také neznámý či nejasný původ zboží. V prvních pěti měsících loňského roku provedli veterinární inspektoři na trzích 116 kontrol z toho při 22 z nich zjistili nějakou závadu. Pořadí nejčastějších závad bylo obdobné jako letos.
„Vážné zdravotní následky zejména při teplém počasí může pro spotřebitele mít nedodržení teplot při skladování a nabízení potravin. Prodejci musí na trzích udržovat zboží při určených teplotách. Naše kontroly jsou v horkých dnech právě na splnění této povinnosti zaměřené,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád, který se dnes zúčastnil kontroly farmářského trhu ve Vyškově.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva