SŽDC: Podzimní cesta zavede Preventivní vlak do Kralup nad Vltavou, Prahy a Pardubického kraje

19.09.2017 13:47

Úspěšný projekt Českých drah „Preventivní vlak bezpečné železnice“ pokračuje v září podzimní částí.

SŽDC: Podzimní cesta zavede Preventivní vlak do Kralup nad Vltavou, Prahy a Pardubického kraje
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Začne v Kralupech nad Vltavou, kde bude Preventivní vlak stát 13. a 14. září, poté na tři dny zamíří do Prahy, kde bude studentům a žákům k dispozici na nádraží Praha-Dejvice ve dnech 19. – 21. září. Letošní cesta Preventivního vlaku se uzavře v Pardubickém kraji: v Letohradě 26. a 27. září, v České Třebové 3. a 4. října a v Chocni 5. a 6. října.

Preventivní vlak pořádají České dráhy od roku 2007. Je určený pro žáky základních škol a studenty středních škol a učilišť. Za deset let unikátním vlakem prošlo přes 18 tisíc mladých lidí ze čtyřiceti měst. Národní dopravce na projektu spolupracuje s osvědčenými partnery: Správou železniční dopravní cesty a dceřinou společností ČD Cargo.

Preventivní vlak je postaven na netradičním způsobu komunikace s mladými lidmi, která se při uplynulých ročnících velmi osvědčila. „Preventivní vlak je jedním z nejvýznamnějších projektů národního dopravce v rámci společenské odpovědnosti. Studentům pravidelně ukazujeme následky riskantního a nevhodného chování řidičů i chodců, připomínáme nutnost být v kolejišti i na nástupišti pozorný a nerozptylovat se hrátkami s mobilním telefonem nebo poslechem hudby do sluchátek, neboť to jsou velmi rizikové faktory, od kterých je jen krůček k neštěstí, jež může změnit rázem život jim i jejich blízkým, “ uvádí Michal Štěpán, člen Představenstva Českých drah.

„Správa železniční dopravní cesty jako provozovatel železniční infrastruktury podporuje všechny preventivní projekty zlepšující povědomí lidí o tom, jak se mají chovat na železnici. Každé zranění nebo dokonce úmrtí na železnici způsobené pouhou neznalostí či nepozorností je naprosto zbytečné. Jak se lidé nemají chovat ve vlacích, na nádražích či na železnici obecně, se mohou návštěvníci Preventivního vlaku dozvědět i z filmu To nedáš! Tento film v rámci preventivních přednášek na středních a základních školách již viděly stovky žáků a studentů. V letošním roce naše marketingové oddělení připravuje jeho druhý díl, který jak doufám, bude nejméně stejně úspěšný,“ říká náměstek generálního ředitele SŽDC Jiří Svoboda.

Preventivní vlak vypravují České dráhy a Správa železniční dopravní cesty společně s dalšími partnery.

 

Co návštěvníky v Preventivním vlaku čeká?

Prvním vagónem je speciální kinovůz určený k projekci letos zcela nového filmu. Hraný dokument s názvem To nedáš!seznamuje veřejnost se základními pravidly bezpečnosti na železnici a v jejím okolí, informuje o rizikovém chování a upozorňuje na jeho možné fatální důsledky. Snímek je velmi emotivní a působivý, protože jednotlivé příběhy vycházejí z reálných mimořádných událostí na železnici. Motivací k vytvoření filmu To nedáš! byly především šokující statistiky železničních nehod.

Ve druhém konferenčním vozu návštěvníci diskutují s odborníky, kteří se nehodami na železnici zabývají. Setkají se s vyšetřovateli Správy železniční dopravní cesty a Policie ČR. Vůz je vybaven moderní technikou, a tak nezůstane jenom u pouhých slov.

Na třetím stanovišti čeká na studenty hasičský vůz a hasiči SŽDC, kteří předvedou ukázky své práce. Nebude se jen mluvit o teorii, ale žáci a studenti si první pomoc vyzkouší. Čeká je věrohodná simulace záchrany lidského života. Účastníkům se budou věnovat drážní hasiči, kteří mají mnohaleté zkušenosti se zásahy při železničních nehodách.

Projekce se konají na uvedených nádražích vždy od 8:15 do 14:15 hod. Délka cyklu pro jednu skupinu je přibližně 110 – 120 minut. Studenti a žáci do Preventivního vlaku přicházejí po předchozím objednání. Vstup je zdarma, veškeré náklady na tuto preventivní akci nesou organizátoři projektu.



Vývoj střetů vlaku s osobami v České republice.



Vývoj střetů vlaku s osobami ve Středočeském kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…