SŽDC: Provoz v železniční stanici Lovosice je po rekonstrukci bezpečnější

25.06.2018 22:16

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dnes slavnostně ukončila rekonstrukci zabezpečovacího zařízení v železniční stanici Lovosice. Díky této rozsáhlé investici se zvýšila bezpečnost provozu, jízdní komfort a provozní spolehlivost trati. Stavba zároveň přispěla k efektivnější organizaci dopravy a také k navýšení kapacity v daném úseku.

SŽDC: Provoz v železniční stanici Lovosice je po rekonstrukci bezpečnější
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Modernizace zahrnovala vybudování nového staničního zabezpečovacího zařízení ve stanici Lovosice. Projekt navazuje na redukci infrastruktury a úpravu traťového zabezpečovacího zařízení v přilehlých úsecích. Cestující ocení především nový informační a rozhlasový systém na nádraží a pohodlnější přestup na vlaky jedoucí po hlavní trati z Prahy do Děčína bez nutnosti použít podchod pod nástupišti.

Stavbaři v rámci rekonstrukce upravili některé koleje a vyměnili sdělovací zařízení, což přispělo k optimalizaci provozu stanice. Na jednotlivé traťové úseky umístili nové kabelové trasy a v rámci celého projektu zmodernizovali světelná přejezdová zařízení. Jejich úprava napomohla ke zvýšení bezpečnosti a přehlednosti po celé délce staničního obvodu, který měří 3,3 km.

„Velkým přínosem pro železniční stanici v Lovosicích je zvýšení bezpečnosti v celém jejím obvodu, a to nejen pro cestující, ale i dopravní zaměstnance. Díky úpravám některých kolejí a umístění nového sdělovacího zařízení získalo také toto severočeské město moderní železniční stanici,“ uvedl ředitel Stavební správy západ SŽDC Petr Hofhanzl.

V souladu s globálním cílem prioritní osy 1 Operačního programu Doprava, jímž je zlepšení železniční dopravy v transevropské síti TEN-T, bylo v železniční stanici Lovosice dosaženo zvýšení dopravní dostupnosti, zajištění vyšší bezpečnosti a lepšího komfortu pro cestující i strojvedoucí.

Investiční akce s názvem Rekonstrukce zabezpečovacího zařízení v železniční stanici Lovosice byla výrazně podpořena finančními prostředky z Evropské unie v rámci Operačního programu Doprava. Jednalo se o fázovaný projekt, kdy I. fáze byla spolufinancována v rámci OPD 2007–2013 a projekt s názvem Rekonstrukce zabezpečovacího zařízení žst. Lovosice - fáze II je spolufinancován v rámci OPD 2014–2020. Celkové plánované náklady II. fáze činí 326 420 393 Kč bez DPH, příspěvek Evropské unie z Fondu soudržnosti pro II. fázi činí až 

245 224 047 Kč. Celkové náklady projektu (I. i II. fáze) činí 689 872 010 Kč bez DPH. Plánovaný příspěvek EU z Fondu soudržnosti pro celou stavbu je až do výše 527 845 875 Kč. Národní financování zajistil Státní fond dopravní infrastruktury.

Název stavby

Rekonstrukce zabezpečovacího zařízení žst. Lovosice

Investor stavby

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace

Zhotovitelé

AŽD Praha s.r.o.

MONZAS, spol. s.r.o.

Termín zahájení

03/2015

Termín dokončení

11/2017

Celkové náklady stavby

689 872 010 Kč bez DPH

Schválený příspěvek EU

527 845 875 Kč


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…