SŽDC: Stanice Hrádek nad Nisou a Chrastava čeká za dva roky rekonstrukce

26.05.2020 16:04

Správa železnic připravuje kompletní rekonstrukce stanic Hrádek nad Nisou a Chrastava ležících na celostátní trati Liberec – Zittau – Rybniště a z technologického hlediska také jejich přilehlých traťových úseků.

SŽDC: Stanice Hrádek nad Nisou a Chrastava čeká za dva roky rekonstrukce
Foto: SŽDC
Popisek: SŽDC

Aktuálně proto vypisuje veřejnou zakázku na zhotovení projektové dokumentace pro stavební povolení a projektové dokumentace pro provádění stavby. Hlavním přínosem obou akcí bude úspora času při křižování vlaků, které se dosáhne jak rekonstrukcí zabezpečovacích zařízení, tak i zvýšením rychlosti ve staničních kolejích.

Náplní obou připravovaných staveb je rekonstrukce kolejiště ve stanicích, včetně železničního spodku, vnějších a ostrovních nástupišť, a výstavba přístupových komunikací s bezbariérovým přístupem. V návaznosti na tyto úpravy dojde ke zřízení nových podchodů. V Chrastavě bude vyústěn směrem k průmyslové zóně, v Hrádku nad Nisou pak bude končit pro zajištění lepších přestupních vazeb v prostoru autobusového terminálu.

V rámci stavby dojde také k rekonstrukci obou výpravních budov a výstavbě nového zastřešení nástupišť a výstupů z podchodů. Úpravami projdou rovněž zabezpečovací, sdělovací a energetická zařízení. Zrekonstruuje se i zabezpečení několika železničních přejezdů, v Hrádku nad Nisou půjde například o důležitý přejezd v Liberecké ulici, který bude nově jednokolejný.

Realizace obou staveb se předpokládá od září 2022 do listopadu 2023. Celkové investiční náklady stavby Rekonstrukce ŽST Hrádek nad Nisou se odhadují na 314 milionů Kč a Rekonstrukce ŽST Chrastava na 477 milionů Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…