SŽDC: Ve Zlínském kraji půjde letos na opravy nádraží téměř 30 milionů korun

31.03.2018 18:48

V letošním roce předpokládá Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) celkové náklady na stavby nebo projektovou přípravu modernizací výpravních budov ve Zlínském kraji ve výši 29 milionů korun.

SŽDC: Ve Zlínském kraji půjde letos na opravy nádraží téměř 30 milionů korun
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Mezi největší připravované investice patří rekonstrukce nádraží v Újezdci u Luhačovic, Huštěnovicích nebo Kunovicích-Loučce. Velkou proměnou projdou také stanice a zastávky v rámci modernizace a elektrizace trati z Otrokovic do Vizovic.

„V letošním roce počítáme s realizací či zahájením projektové přípravy oprav přibližně desítky nádraží ve Zlínském kraji. Další rekonstrukce jsou součástí velkých projektů rekonstrukcí stanic či tratí. K nejvýznamnějším bezpochyby patří modernizace všech stanic a zastávek na trati z Otrokovic až po Vizovice. Kolegové z naší stavební správy chystají v následujících dvou letech také komplexní rekonstrukce Vsetína, Rožnova pod Radhoštěm a Bystřice pod Hostýnem,“ říká náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

V případě připravované modernizace a elektrizace trati Otrokovice – Vizovice jsou v Otrokovicích navržena moderní nástupiště s podchodem, navíc se postaví nová výpravní budova. Ve Zlíně se vybuduje nový dopravní terminál, který řeší celý přednádražní prostor. Zahrnuje výpravní budovu, autobusové nádraží a parkovací stání. Dopravní terminál bude investicí několika partnerů. Stávající výpravní budova ustoupí modernizaci a vznikne zcela nová, propojená na navazující podchod a na nová nástupiště s výtahy. Rovněž Vizovice získají novou výpravní budovu s bezbariérovým přístupem na ostrovní nástupiště.

Správce nádraží plánuje v letošním roce opravu fasády budovy ve Starém Městě u Uherského Hradiště za téměř 4 miliony korun. Nutný zásah si vyžaduje nádraží v Kunovicích-Loučce, budově se ponechá původní ráz a odbourá se patro. Nové bude dispoziční řešení vnitřních prostor, náklady dosáhnou výše 6,8 milionu korun. Právě tato stavba je příkladem dobré spolupráce s obcí. Dráha zohlednila její připomínky k podobě přestavby nádražní budovy a obec na ně chce navázat vlastním projektem úpravy přednádraží včetně vybudování parkovacích míst a nové autobusové zastávky.  Další letos opravovaná staniční budova je v Huštěnovicích. Kompletní rekonstrukce za 9,7 milionu korun zahrnuje odbourání nevyužívaných přístaveb. A bezmála 13 milionů půjde do celkové přestavby objektu nádraží v Újezdci u Luhačovic, jejíž součástí bude i potřebný přesun dopravní technologie za demolované části objektu do nových prostor. Ve Slavičíně se opraví nádražní budova za 4,5 milionu korun.

Letos se také zahájí projektová příprava rekonstrukce výpravní budovy v Napajedlech. Vedle samotné náročné rekonstrukce se řeší její budoucí využití. Zvažuje se také případná redukce. V případě hladkého průběhu projektové přípravy se může zahájit realizace na přelomu let 2019 a 2020. Projektovat se začne také modernizace budovy v Hulíně, kde cestující dlouhodobě volají zejména po nových veřejných WC.

Největší plánované investice do nádražních budov ve Zlínském kraji v letech 2018 a 2019 v mil. Kč
Újezdec u Luhačovic 12,5
Huštěnovice 9,7
Kunovice-Loučka 6,8
Slavičín 4,5
Staré Město u Uherského Hradiště 4
Projektová příprava (předpoklad zahájení prací 2019, 2020) v mil. Kč
Napajedla 15,7
Hulín 1

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…