SŽDC letos začne opravovat fasádu a střechu Fantovy budovy pražského hlavního nádraží

11.01.2019 22:32

SŽDC připravuje opravu historické části pražského hlavního nádraží. Dnes zahájila výběrové řízení na zhotovitele, který opraví fasádu a střechu secesní Fantovy budovy. Celkové investiční náklady dosáhnou částky 171,5 milionu korun, práce začnou v první polovině letošního roku.

SŽDC letos začne opravovat fasádu a střechu Fantovy budovy pražského hlavního nádraží
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Investiční akce s názvem Rekonstrukce fasády železniční stanice Praha hl. n. bude zahrnovat kompletní rekonstrukci fasády a střechy a nijak nezasahuje do vnitřních prostor. „Fantova budova spolu s přilehlou halou nad nástupišti tvoří největší secesní památku v Česku, proto přípravě věnujeme mimořádnou pozornost. Veškeré stavební a technologické postupy jsou navrženy v souladu s požadavky státní památkové péče. Předpokládáme, že rekonstrukce bude trvat minimálně dva a půl roku,“ uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Stavební úpravy budou probíhat po etapách. Začnou na krajních věžích objektu, druhá fáze bude řešit křídla objektu. Nakonec se bude zjišťovat aktuální stav střední části budovy, která prošla v nedávné době stavebními úpravami.

Odstraní se degradovaná a odfouknutá omítka a nahradí ji nová vápenná omítka. Veškeré umělecké prvky štukové sochařské výzdoby, kamenné sochařské výzdoby a uměleckořemeslné prvky z oceli budou odborně renovovat restaurátoři s licencí. Součástí stavebních prací bude také odstranění nefunkčních prvků, např. ocelových konzol nebo nefunkčních rozvaděčů. Niky a otvory se po demontáži nefunkčních předmětů zazdí.

Po odkrytí střešní krytiny se podrobně posoudí stav konstrukce krovu, která se následně ošetří prostředkem proti dřevokaznému hmyzu, hnilobě a plísni. Nové bude laťování, položí se nová střešní krytina a udělá se klempířské oplechování. Okna a dveře budou odborně repasovány. Neopravitelné výplně, případně jejich části, budou nahrazeny přesnými tvarovými i materiálovými kopiemi. Obnovena bude také barevnost výplní, a to podle provedeného průzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…