SŽDC otevřela opravenou, památkově chráněnou nádražní budovu v Grygově

31.08.2018 13:16

Železniční stanici Grygov nedaleko Olomouce oživila opravená nádražní budova. Více než tři měsíce trvající stavební práce zahrnovaly opravu exteriéru památkově chráněného objektu i obnovu jeho interiérů. Celková investice dosáhla částky téměř 3,4 milionu korun, dodavatelem stavebních prací byla firma Hroší stavby Morava.

SŽDC otevřela opravenou, památkově chráněnou nádražní budovu v Grygově
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Ze stavebních prací na vnějším plášti objektu je nutné zmínit zejména opravu a doplnění režného zdiva, náhradu původní střešní krytiny novou v odstínu modročerné s hladkým povrchem či úpravu povrchu schodů včetně doplnění chybějících částí umělým kamenem.

Náročným prvkem byla obnova výplní otvorů. „Při výměně oken a dveří jsme vycházeli z požadavků památkářů, okna i dveře jsou dřevěné, částečně nové a částečně repasované,“ říká náměstek generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) pro správu majetku Tomáš Drmola. Pokud jde o úpravy uvnitř výpravní budovy, vyměnily se podlahové krytiny ve většině prostor, nové jsou obklady i dlažba na hygienickém zařízení. Nezapomnělo se ani na opravu omítek.

Grygov leží na železniční trati 270 Bohumín – Přerov – Česká Třebová. Výpravní budovu tvoří zděný objekt z režného zdiva o dvou nadzemních a jednom podzemním podlaží s valbovou a polovalbovou střechou. V objektu se nachází dopravní kancelář, místnost technologie, pokladna pro prodej jízdenek a sociální zázemí zaměstnanců. Najdeme zde také prostory pro cestující – čekárnu a veřejné WC – a zatím nevyužité komerční prostory.

Výpravní budova v Grygově byla dokončena v roce 1901 a až do dnešních dnů nezměnila nijak zásadně svou podobu. V roce 1997 proběhly stavební úpravy spočívající ve zbudování nového sociálního zázemí pro veřejnost přímo ve výpravní budově. V roce 2003 se pak opravila a očistila původní fasáda, ve stejném roce byl celý objekt prohlášen za kulturní památku.

V Olomouckém kraji se ještě letos dokončí celková rekonstrukce výpravní budovy v Lipníku nad Bečvou. V nejbližší době se pak znovu rozběhnou stavební práce na rekonstrukci výpravní budovy v Přerově. Tu zdržel výskyt vysoké vlhkosti zdiva, na který stavebníci narazili při odstranění vnějších omítek, a také nutnost následné úpravy stavebních postupů podléhajících schválení orgánů památkové péče. Probíhá také výběr dodavatele na opravy nádražních budov v Olomouci městě a Drahanovicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…