Sanatoria Klimkovice otevírají v Bratislavě první specializovanou neurorehabilitační nemocnici na Slovensku

06.09.2021 18:47 | Tisková zpráva

Specializovaná, neurorehabilitační nemocnice Sanom se bude v úterý 7. září slavnostně otevírat v Bratislavě.

Sanatoria Klimkovice otevírají v Bratislavě první specializovanou neurorehabilitační nemocnici na Slovensku
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Zakladatelem první nemocnice fyzikální balneologické a léčebné rehabilitace na Slovensku jsou Sanatoria Klimkovice, která tak vychází vstříc slovenské poptávce po následné péči a rehabilitaci pro dospělé pacienty s postižením mozku, zejména po cévních mozkových příhodách. Pacienty začne Sanom přijímat v polovině září.

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí

„Za našimi specializovanými neurorehabilitačními programy začalo do Sanatorií Klimkovice postupně přijíždět i mnoho pacientů ze Slovenska, proto vznikla před několika lety myšlenka vybudovat speciální kliniku fyzikální balneologické a léčebné rehabilitace také v Bratislavě, s cílem řešit deficit následné lůžkové neurorehabilitace na Slovensku,“ uvedl jednatel Sanatorií Klimkovice Jozef Dejčík.

Nemocnice Sanom, na Slovensku jedinečná svým zaměřením i přístrojovým vybavením, má kapacitu 110 lůžek ve dvoulůžkových a jednolůžkových pokojích a v několika apartmánech s nadstandardním vybavením. Soustředit se bude zejména na rehabilitaci dospělých pacientů s potížemi po získaném poškození mozku a po ortopedických operacích. Rehabilitační programy budou jak pobytové, tak ambulantní. 

„Nová nemocnice vychází vstříc požadavkům zdravotních pojišťoven, rehabilitační péče v ní bude hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Našim cílem bude redukovat motorické deficity způsobené zejména cévní mozkovou příhodou, úrazem hlavy a traumatem mozku, roztroušenou sklerózou, či dalšími neurologickými potížemi, a to tak, aby se pacienti mohli se co nejdříve vrátit do normálního života. Rehabilitovat u nás budou také pacienti po operacích páteře nebo s polyneuropatií,“ objasnila ředitelka Sanomu Jana Šusteková. 

Nemocnice vznikla rekonstrukcí bývalé ubytovny a přiléhající správní budovy. Přestavba vybydlených objektů na moderní bezbariérové pracoviště a nákup vybavení včetně špičkových robotických rehabilitačních přístrojů představuje celkovou investici 9 milionů eur. Kultivace dříve zchátralého areálu zároveň pomohla zkvalitnit veřejný prostor příjemného městského parku v centru Bratislavy. V hlavní budově se podařilo zachovat a repasovat původní, rozsáhlou mozaiku nacházející se ve vstupních prostorách Sanomu.       

Nová nemocnice bude čerpat z více jak desetiletých zkušeností Sanatorií Klimkovice s neurorehabilitací, která využívá neuroplasticity mozku, tedy jedinečné schopnosti, která umožňuje, aby zdravé části mozku převzaly funkce těch poškozených. Klimkovické lázně ji začaly uplatňovat po vzoru specializovaných zahraničních klinik nejprve u dětí a později také u dospělých s vrozenými či získanými onemocněními mozku. První znalosti čerpaly z odborného pracoviště v Michiganu, posléze také z univerzity v Alabamě.

„Postupně jsme vytvořili celý, pečlivě koordinovaný, souvislý, komplexní a multioborový systém rehabilitace pacientů s poškozením centrální nervové soustavy, jehož základním úkolem je co nejvíce zmírňovat přímé i nepřímé důsledky dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, které významným způsobem omezují nebo zcela znemožňují sociální začlenění osob s postižením. S týmem lékařů, fyzioterapeutů, ergoterapeutů, psychologů, logopedů, či specialistů na poruchy zraku dnes dokážeme výrazně zlepšit fyzickou, smyslovou, intelektovou, psychickou a sociální úroveň takových pacientů, čímž jim pomáháme získat co největší nezávislost,“ vysvětlil primář Sanatorií Klimkovice Tomáš Bauko.

Odborníci ze Sanatorií Klimkovice nyní pomohou nově vznikajícímu týmu Sanomu nastavit základní standardy kvality neurorehabilitační péče. Nemocnice v Bratislavě stále nabírá další fyzioterapeuty, zdravotní sestry, maséry a sanitáře. Pracovníky si vybírá hlavně mezi absolventy slovenských odborných škol, s nimiž Sanatoria Klimkovice spolupracují už dlouhodobě i při budování své profesionální základny.   

Pro odbornou veřejnost, zejména pro primáře, lékaře a zdravotní sestry ze slovenských nemocnic, pro pracovníky z ústavů sociální péče a občanská sdružení pacientů připravuje nemocnice Sanom na čtvrtek 9. září den otevřených dveří. Více informací najdou zájemci na webu Sanomu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…