Sdružení českých spotřebitelů: (Nejen dvojí) kvalita potravin

15.11.2017 19:53 | Zprávy

Pro Sdružení českých spotřebitelů (SČS) jsou oblasti kvality a bezpečnost výrobků a služeb předmětem řady aktivit a ve vztahu k potravinám je tomu tak zvláště. Zjištění orgánů dozoru potvrzují některé problémy ve vztahu ke kvalitě potravin tam, kde jsou ukazatele regulovány; k označování a případně i k bezpečnosti výrobku existuje celá řada poznatků, o kterých jsou spotřebitelé v ČR různými cestami informováni.

Sdružení českých spotřebitelů: (Nejen dvojí) kvalita potravin
Foto: konzument.cz
Popisek: Sdružení českých spotřebitelů - logo

Jeví se, že vysoká aktivita podnikajících subjektů, kteří se neštítí zcela vědomě porušovat pravidla trhu a klamat spotřebitele, se týká medu. I na farmářských trzích bylo v posledních měsících odhaleno více prodejů falšovaného medu, nemluvě o výrobcích označených nesprávným botanickým původem medu či dokonce nesprávným označením země původu. Nejednou je čínský med označován výrobci jako pravý český med. V polovině října pak SVS odhalila v Jihomoravském kraji výrobnu falšovaného medu.

Častá jsou i zjištění ohledně masa a masných výrobků (nelegální porážky a výrobny, neznámý původ skladovaného masa, nepovolené přídatné látky v polotovarech /kebab/ z Polska či Německa), ale také nižší obsah masa ve výrobku (mortadela, jiné salámy, lunchmeat ). Bohužel záchyt nižšího obsahu masa v salámech a jiných masných výrobcích je obecně vysoký, a to i u české produkce.

Nálezy u mléčných výrobků se týkaly zahraničních výrobků – nižší obsah tuků ve smetaně (Polsko) či tuku v sušině sýru (Německo). Také několik vzorků másla vykazovalo nižší hodnoty tuku.

Kontrola rybích výrobků prokázala několik případů nižšího obsahu masa ve výrobku, či neuvedení přídatných látek v označení. Vysoký záchyt s ohledem na četnost kontrolovaných vzorků se projevil také u olivových olejů, které nesplňovaly stanovené kvalitativní parametry. Víno je další výrobkovou skupinou s vysokým záchytem výrobků neodpovídajících legislativním požadavkům. Samostatným problémem jsou pak i hygienické prohřešky prodejen nebo restauračních provozoven.

To je jen krátký výběr z příkladů zveřejňovaných výsledků kontrol za poslední období. Jedná se o příklady, kdy spotřebitel těžko může tyto prohřešky předem rozpoznat a musíme tedy spoléhat na účinnost funkce a aktivity příslušných dozorových orgánů.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Dobrý den.

Čeho se bojíte víc? STAČILA nebo SPOLU?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Spolupráce s operátory pomáhá dopadnout zločince

16:13 Policie ČR: Spolupráce s operátory pomáhá dopadnout zločince

Případ podvodnice, která získala více než 16 milionů, snad pomůže varovat širokou veřejnost.