Sdružení místních samospráv: Církev nebude usilovat o majetek, jehož hodnota je již zahrnuta ve finanční náhradě

16.01.2016 13:04

Společné prohlášení předsedy Sdružení místních samospráv ČR a generálního sekretáře České biskupské konference k závěrečné etapě církevních restitucí:

Sdružení místních samospráv: Církev nebude usilovat o majetek, jehož hodnota je již zahrnuta ve finanční náhradě
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Sdružení místních samospráv ČR coby zástupce více než tisícovky členských obcí se dne 11. ledna 2016 prostřednictvím předsedy Stanislava Polčáka obrátilo na Českou biskupskou konferenci. Několik stovek obcí z ČR (odhad SMS ČR) totiž ke konci roku 2015 obdrželo výzvu soudu k účasti na přezkumu vlastnictví u historických církevních majetků, které právnické osoby Římskokatolické církve podaly s cílem vydat nemovitý majetek, který byl v minulých letech v rozporu s ustanoveními zákona č. 172/1991 Sb. převeden právě na obce.

Římskokatolická církev prostřednictvím generálního sekretáře České biskupské konference potvrdila stanovisko ze dne 2. prosince 2015 (zveřejněno 9. prosince 2015 zde: http://tisk.cirkev.cz/z-domova/cbk-k-dobrovol-omezeni-v-pripadech-neoprav-prevodu/), které shrnuje výsledky jednání biskupů českých a moravských diecézí a také představitelů řeholních řádů. Církev zde vyzvala všechny své instituce, aby neusilovaly o získání majetků, jejichž hodnota je již zahrnuta ve finanční náhradě.

Jak bylo konstatováno při společném setkání předsedy SMS ČR Stanislava Polčáka s generálním sekretářem ČBK Tomášem Holubem, dosud podané žaloby neznamenají neochotu řešit konkrétní situaci jednáním. Po vytřídění oprávněných žalob církev očekává, že na soudních instancích zůstanou pouze případy porušení platné legislativy z doby, kdy stát podobu tzv. církevních restitucí finalizoval.

JUDr. Stanislav Polčák                              Mons. ThLic. Tomáš Holub, Th.D.
   předseda SMS ČR                                           generální sekretář ČBK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…