Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů žádají o příspěvek 7 miliard na likvidaci následků kůrovcové kalamity za loňský rok. V úterý budou opět jednat se zástupci vlády

28.06.2021 13:30

O pomoci budou v úterý jednat se zástupci ministerstev zemědělství i financí. Schůzku, které se zúčastní i zástupci Lesů ČR a Vojenských lesů a statků, svolal předseda Senátu PČR. Senát už dříve požadavek majitelů lesů podpořil.

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů žádají o příspěvek 7 miliard na likvidaci následků kůrovcové kalamity za loňský rok. V úterý budou opět jednat se zástupci vlády
Foto: SVOL
Popisek: Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) upozorňuje, že finanční podpora je pro záchranu lesů kriticky nutná. V opačném případě budou významně ohroženy jejich celospolečensky prospěšné mimoprodukční funkce, jako je např. zadržování vody v krajině.

Anketa

Vadí vám Zemanův výrok, že transsexuálové jsou mu odporní?

3%
95%
hlasovalo: 20999 lidí

Mezi lety 2018-2020 bylo kůrovcem napadeno zhruba 85 milionů m3, což je téměř dvojnásobek celkové průměrné předkalamitní těžby. Aktuální odhad plochy k zalesnění za uvedené tři roky dosáhl 110 tisíc hektarů. Podle think tanku CZECH FOREST celkové ekonomické dopady kůrovcové kalamity na lesní hospodářství v Česku za stejné období činí téměř 100 miliard korun.

„Lesy nestátních vlastníků tvoří 48 % výměry všech tuzemských lesů. Majitelům ale kvůli vleklým potížím chybí prostředky na jejich obnovu po kůrovcové kalamitě. V tuto chvíli si však nemůžeme dovolit čekat. Naopak je potřeba situaci co nejaktivněji řešit, abychom zachovali maximum lesů a obnovili zdecimované plochy. Pokud necháme vznikat další škody, náklady na jejich řešení budou nakonec pro stát násobně vyšší, než je žádaná podpora. Především ale riskujeme ztrátu celospolečensky prospěšných funkcí lesů,“ upozornil Stanislav Janský, místopředseda SVOL.

Jednou z těchto funkcí lesa je i rekreace, kterou kromě mizících stromů komplikuje i nestabilita porostů. Suché stromy můžou ohrozit bezpečnost návštěvníků lesa.

„Je potřeba si uvědomit, že nám reálně hrozí ekologická katastrofa. Lesy jsou mimo jiné klíčové pro hospodaření s vodou, protože přispívají k jejímu udržení v krajině. Vyrovnávají navíc teplotní výkyvy, zvyšují vlhkost vzduchu a brání erozi půdy. Pokud budou lesy nadále ubývat, podepíše se to i na biodiverzitě a pro naši krajinu to bude mít nedozírné následky,“ varoval Stanislav Janský.

Schůzka se zástupci vlády

Senát už dříve majitele lesů podpořil a v usnesení vyzval vládu, aby zajistila výplatu náhrady škod způsobenou kůrovcovou kalamitou za rok 2020 v minimální výši 7 mld. Kč. Ještě před posouzením vládou se majitelé nestátních lesů i zástupci Lesů ČR a Vojenských lesů budou o důležitosti podpory snažit přesvědčit zástupce ministerstev zemědělství i financí. Schůzka na půdě Senátu, svolaná jeho předsedou Milošem Vystrčilem, proběhne v úterý 29. června. 

„Jsme rádi, že si senátoři uvědomují závažnost situace a že máme jejich podporu. Pevně věříme, že o ní přesvědčíme i vládu v čele s Ministerstvem financí, které prostředky na obnovu uvolní. Chápeme současný tlak na veřejné výdaje, jedná se ale o budoucnost jednoho z našich nejcennějších zdrojů – českých lesů, a pokud nebudeme jednat, následky mohou být fatální,“ řekl Stanislav Janský.

Celková škoda vzniklá v českých lesích bez rozdílu vlastnictví za rok 2020 se vyšplhala na 44 miliard korun, vyčíslil v odborné analýze think tank Czech Forest. Nestátní majetky významně zasažené kůrovcovou kalamitou navíc nemohou ztrátu na výnosech kompenzovat jinými příjmy.

„Nestátní vlastníci lesů boj proti kůrovcové kalamitě nevzdávají. Děláme vše, co je v našich silách, abychom lesy i jejich důležité funkce pro českou krajinu uchránili. Pokud ale máme být úspěšní, potřebujeme podat pomocnou ruku od vlády, kterou žádáme o 6,7 miliard korun. Je to pouhá třetina celkových ekonomických dopadů kalamity na naše lesy,“ upozornil Stanislav Janský.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…