Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů: Dřevo je strategickou surovinou státu

25.04.2022 15:16 | Tisková zpráva

Pouze koncepční a důsledné prosazování vyrovnanosti všech tří pilířů udržitelného hospodaření v lesích – ekologického, ekonomického a sociálního, napříč tuzemskou i evropskou legislativou, strategiemi a politickými programy může přispět k nalezení dlouhodobého řešení energetické krize a současně zajistit, aby naše lesy byly konkurenceschopné a dokázaly dlouhodobě plnit svou hospodářskou úlohu i funkce mimoprodukční - klimatickou, vodoochrannnou, rekreační a další.

Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů: Dřevo je strategickou surovinou státu
Foto: SVOL
Popisek: Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR

To je hlavní poselství XXII. konference Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL), která se konala 25. dubna ve Stříteži u Jihlavy.

„Dřevo je nyní vzhledem k okolnostem více než kdy v minulosti potřeba vnímat jako strategickou surovinu státu a udělat vše pro to, abychom dokázali využít jeho potenciál, adaptovali naše lesy na klimatickou změnu a dokázali tak zajistit udržitelné poskytování dřeva i v budoucnu. Dřevo je jedinou obnovitelnou surovinou, jejíž množství můžeme ovlivnit, pojďme k tomu přistoupit s maximální zodpovědností,“ uvádí Jiří Svoboda, předseda SVOL.

Současná energetická krize a válka na Ukrajině přinášejí zvýšený zájem o dříví. Významně rostou ceny a zvyšuje se poptávka po veškerém sortimentu dřeva. „Velká část zejména venkovského obyvatelstva hledá alternativu za drahou elektřinu a plyn v topení dřevem. Zdroje však nejsou nekonečné a zvyšující se poptávka po paletovém dříví a vláknině tak logicky táhne nahoru i ceny paliva,“ vysvětluje Jiří Svoboda a dodává: „Je třeba se zamyslet například nad tím, jestli je vhodná doba k tomu, abychom ponechávali větší rozlohu lesů v přísně chráněném, bezzásahovém režimu, nebo aby dříví zůstávalo bez užitku v lese zetlít i v hospodářském lese. Pokles exportu dřeva z Ruska a Běloruska může zásadním způsobem ovlivnit trh se dřevem a výrobků z něho nejen u nás, ale v celé Evropě. Vláda by měla hledat nástroje, jak ovlivnit nakládání s dřívím, které jsou vlastníci v ČR schopni vyprodukovat, a k jakým účelům je použito.“

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula označil situaci nestátních vlastníků lesů za obtížnou. Řekl: „Lesní hospodářství čeká velmi náročné období, podpora se musí dostat každému vlastníkovi. S ohledem na to, že je třeba řešit dostupnost dřeva v budoucnu, je žádoucí, aby dřevozpracující průmysl spadal stejně jako lesy do kompetence ministerstva zemědělství.“ Tento záměr nestátní vlastníci lesů jednoznačně podporují. „Je to něco, po čem voláme již několik let a mnohé by to usnadnilo,“ říká Jiří Svoboda.

Mezi své nejbližší úkoly SVOL počítá zejména prosazování rovnováhy všech tří pilířů udržitelného hospodaření v lesích, principu právní jistoty, subsidiarity a snižování administrativní náročnosti do připravované evropské legislativy v oblasti lesnictví (zejména nařízení EU o odlesňování a degradaci lesů a Nové strategie EU pro lesy do roku 2030), aktivní účast v pracovních skupinách Aplikačního dokumentu Koncepce státní politiky do r. 2035, navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství pro lesnický sektor a alokování finančních prostředků v zákoně o státním rozpočtu.

SVOL dále usiluje o úpravu požadavků příspěvku na adaptaci lesních porostů na klimatickou změnu tak, aby se snížila jeho administrativní náročnost jak pro vlastníky, tak pro krajské úřady a podpora byla zpřístupněna i drobným vlastníkům lesa. Změny v tomto smyslu ministr zemědělství přislíbil a jednání budou zahájena co nejdříve.

SVOL zaměří své úsilí také na novelizaci zastaralého a příliš přísného zákona o lesích a nutnou změnu zákona o myslivosti, která by měla přispět ke snižování škod zvěří na lesních porostech a posílení vlastnických práv vlastníků honebních pozemků.

Konference v Jihlavě se zúčastnila také řada hostů, mezi nimi například náměstek ministra zemědělství Patrik Mynář a další zástupci ministerstva, radní Kraje Vysočina Pavel Hájek nebo místopředseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Tomáš Dubský aj.

Usnesení

XXII. konference Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR, konané dne 25. dubna 2022 ve Stříteži u Jihlavy

Konference SVOL ukládá republikovému výboru SVOL:

  1. Usilovat o maximální zachování svobody vlastníka při správě svého majetku.
  2. Aktivní účast v pracovních skupinách Aplikačního dokumentu Koncepce státní lesnické politiky do r. 2035.
  3. Prosazovat priority SVOL a naplňovat vizi směřování českých lesů Zelená kniha aneb Lesy i pro příští generace.
  4. Usilovat o prosazení rovnováhy všech tří pilířů udržitelného hospodaření v lesích, principu právní jistoty, subsidiarity a nutnosti snížení administrativní náročnosti do připravované evropské legislativy v oblasti lesnictví – zejména nařízení EU o odlesňování a degradaci lesů, LULUCF, EUFS.
  5. Jednat o navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství pro lesnický sektor a tyto zdroje alokovat v zákoně o státním rozpočtu.
  6. Usilovat o úpravu požadavků příspěvku na adaptaci lesních porostů na klimatickou změnu s cílem snížení administrativní náročnosti a zpřístupnění podpory drobným vlastníkům lesa.
  7. Usilovat o zavedení právně nárokovatelného systému plateb za poskytování ekosystémových služeb lesních majetků.
  8. Aktivně se podílet na přípravě podmínek lesnických intervencí Strategického plánu SZP 2023-2027 a Operačního programu pro životní prostředí 2021-2027.
  9. Usilovat o zajištění finanční podpory na opravy lesních cest.
  10. Propagovat trvale udržitelné hospodaření v lesích jako součást aktivního managementu o chráněná území.
  11. Usilovat o předložení verze novely náhradové vyhlášky č. 335/2006 Sb. projednané s MŽP, MZe a SVOL do legislativního procesu.
  12. Usilovat o revizi vyhlášky č. 298/2018 Sb.
  13. Řešit zákaz vjezdu a stání na lesních pozemcích zařazených do PUPFL (sjednotit výklad MZe, MD a MMR).
  14. Usilovat o liberalizaci stávajícího zákona o lesích č. 289/1995 Sb. a související legislativy.
  15. Usilovat o reformu stávajícího systému státní správy lesů s cílem zřízení samostatného Ministerstva lesního a vodního hospodářství a vytvoření podmínek pro funkční odbornou správu na úrovni okresů a sdružování drobných vlastníků lesů.
  16. Usilovat o úpravu podmínek arondací lesních pozemků, aby došlo k reálnému spuštění arondačního procesu a ke zlevnění správy nestátních i státních lesních majetků včetně řešení problematiky bývalých veřejných statků.
  17. Usilovat o změny zákona o myslivosti vedoucí k posílení práv vlastníků půdy a lesů a snížení škod zvěří na lesních porostech.
  18. Pokračovat v jednání o zjednodušení podmínek pro zalesňování zemědělských půd.
  19. Propagovat certifikaci lesů systémem PEFC, sledovat její postup a při všech jednáních důsledně hájit zájmy vlastníků lesů.
  20. Rozšiřovat společný obchod se dřívím a vytvořit podmínky pro postupný přechod ze stávajícího systému na obchodnický model. Usilovat o sjednocení normativních předpisů pro měření a jednotný systém přejímky dříví u odběratelů.
  21. . Pokračovat v poradenské a vzdělávací činnosti SVOL.
  22. Podporovat odbornou i spolkovou činnost regionálních organizací SVOL zaměřenou na zvyšování úrovně hospodaření v obecních, soukromých a církevních lesích a usilovat o rozšiřování členské základny.
  23. Spolupracovat s lesnickými školami, lesnickými ústavy a lesnickými subjekty v rámci ČR na společných projektech.
  24. Pokračovat ve spolupráci s organizacemi vlastníků lesů v Evropě a s organizacemi vlastníků půdy v ČR.
  25. Za podpory Ministerstva zemědělství zintenzivnit komunikaci významu trvale udržitelného hospodaření v lesích pro společnost směrem k široké veřejnosti, podporovat lesní pedagogiku, zdůraznit prioritu vlastnických práv.
  26. Usilovat o systémové řešení konfliktů vznikajících v ochranném pásmu dráhy.
  27. Usilovat o změnu vyhlášky č. 477/2012 Sb., o stanovení druhů a parametrů podporovaných obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny, tepla nebo biometanu a o stanovení a uchovávání dokumentů.
  28. Usilovat o prohlášení dřeva jako strategické suroviny.
  29. Usilovat o změnu zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek v lesnictví s ohledem na specifika hospodaření v lese.
  30. V návaznosti na obtížnou ekonomickou situaci žádat o přehodnocení vládního programového prohlášení v rámci vyhlašování nových národních parků na území ČR a dále nerozšiřovat výměru chráněných území.
  31. Podporujeme snahu Ministerstva zemědělství o převzetí kompetencí dřevozpracujícího průmyslu od Ministerstva průmyslu a obchodu.

Ve Stříteži u Jihlavy 25. dubna 2022

Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) ve třech komorách prostřednictvím devíti regionálních organizací sdružuje 716 členů s výměrou více než 550 tis. hektarů. To je více než 21 % rozlohy všech lesů v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…