Sdružení železničních společností: Zastavte likvidaci české železnice

20.06.2023 16:08 | Tisková zpráva

Otevřený dopis senátorům

Sdružení železničních společností: Zastavte likvidaci české železnice
Foto: SŽS
Popisek: Sdružení železničních společností - logo

Vážené senátorky, vážení senátoři,

obracíme se na vás s naléhavou prosbou a výzvou ohledně novely Zákona o dráhách 266 Sb./1992, kterou postoupila Poslanecká sněmovna Senátu 15. června 2023 (odkaz ZDE). Tato novela obsahuje nové § 10a až 10d, týkající se přerušení provozuschopnosti a provozování dráhy (senátní tisk 112 ZDE).

V daném znění § 10a-d zcela ignoruje starší a využívané rozhodnutí vlády o možnosti prodeje, případně možnost pronájmu nevyužívané trati se změnou jejího provozovatele. Je zřetelně diskriminační pro obce, dopravce, podnikatele, zájmová sdružení i veřejnost. Je v ostré kolizi se stavebním zákonem. Nejsou jasná kritéria ani termín obnovení neprovozované tratě v akutních případech, například přírodní kalamity, pro potřeby armády atp. Budeme-li čelit naléhavé nutnosti obnovení, je těžko představitelné, že se cyklostezka zřízená podle citované novely za pár dní změní zpět ve funkční železniční trať.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21924 lidí

Vážení senátoři, prosíme vás, abyste vzali v úvahu důležitost železničního systému pro naši společnost a budoucí generace. Zachování a rozvoj železnice je klíčovým faktorem pro udržitelnou a ekologičtější dopravu v naší zemi.

Na rozdíl od ostatních změn, které požaduje Evropská komise, zákon o přerušení provozuschopnosti a provozování dráhy (tzv. konzervace) evropská legislativa NENAŘIZUJE ani NEPOŽADUJE. Zatímco ostatní evropské země do obnovy, modernizace a rozvoje železniční infrastruktury masivně investují, schválením § 10a až 10d se Česká republika vydává cestou nezodpovědné likvidace.

Zdravá budoucnost české železnice nyní leží na vás, vážených volených senátorech, proto naléhavě žádáme, abyste v rámci schvalovacího procesu novely Zákona o dráhách § 10a-d ODMÍTLI.

Jan Šatava
předseda Sdružení železničních společností

Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…