Šéf Svazu průmyslu jednal s ministrem financí Babišem

22.01.2016 12:21

Elektronická evidence tržeb, jednotné povolovací řízení, kontrolní hlášení DPH, stavební zákon, zákon o veřejných zakázkách, udržení karenční doby či finanční podpora České exportní banky byly hlavními tématy včerejšího jednání prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka a generální ředitelky Dagmar Kuchtové s místopředsedou vlády a ministrem financí Andrejem Babišem. „Věcně jsme se shodli. Společně také cítíme potřebu výraznější politické podpory v rámci koalice a v poslanecké sněmovně k prosazení těchto opatření,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Šéf Svazu průmyslu jednal s ministrem financí Babišem
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Ve vztahu ke kontrolnímu hlášení DPH se obě strany dohodly na tom, že průběžně budou vyhodnocovány zkušenosti firem jak ze strany SP ČR a jeho členských firem, tak i ze strany Ministerstva financí ČR. SP ČR bude zajímat, jak bude dodržován slib ze strany úřadů ohledně tolerantnějšího přístupu při rozhodování o sankcích. Jaroslav Hanák podpořil snahu Ministerstva financí ČR zajistit rovné podmínky ve výběru daní. Jde o citlivá témata jako je elektronická evidence tržeb či kontrolní hlášení DPH. „Změny musí být důkladně připravené státními institucemi. Firmy potřebují dostatek času na přípravu, musí být pro ně vytvořeny odpovídající podmínky. Podporujeme tato opatření za podmínky, že budou dobře připravena,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Shoda panovala i ve vztahu k podpoře exportu. Zástupci SP ČR zmínili obavy některých exportérů a požadavek, aby stát finančně podpořil nejen Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) a Českomoravskou záruční a rozvojovou banku, ale také Českou exportní banku (ČEB). Ministr financí Andrej Babiš odmítl informaci, že by ČEB neměl být podpořen. „Potřebujeme v přijímaných politických rozhodnutích předvídatelnost, týká se to i České exportní banky,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Shodný názor vyjádřily obě strany i na téma karenční doby. SP ČR na schůzce prezentoval svůj odmítavý postoj ke snahám o zrušení karenční doby. K takovému kroku je podle zaměstnavatelů nutná shoda napříč politickým spektrem a zejména pak mezi zaměstnavateli, odbory a vládou. Tato shoda zatím není.

Jedním z klíčových problémů, na který poukazuje SP ČR je také úprava legislativy pro povolování investiční výstavby. SP ČR požaduje, aby povolovací řízení bylo zjednodušeno a zkráceno. Touto otázkou se bude zabývat v úterý 26. ledna také porada ekonomických ministrů za účasti ministra financí. SP ČR upozornil na to, že řešení tímto směrem musí mít odpovídající politickou podporu.

V souvislosti s letošní zprávou Světové banky (SB) Doing Business 2016, kde je Česká republika uváděna až na 122. místě ve světě ve výběru daní s poukazem na vysokou administrativní náročnost, požádal ministr financí Andrej Babiš zástupce SP ČR o průzkum mezi členskými firmami ohledně reakce firem na náročnost při výběru těchto daní. Již v minulých letech se SP ČR zasadil o změnu negativního hodnocení pořadí ČR v dostupnosti sítí elektrické energie (getting electricity). Česká republika se podle zjištění SB pohybovala na úrovni rozvojových zemí, což neodpovídalo skutečnosti. V pořadí se ČR po dalších zjištěních SB výrazně posunula na žebříčku hodnocení směrem nahoru.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…