Senát: Předseda Jaroslav Kubera přivítal slovenskou prezidentku Čaputovou

20.06.2019 18:23

Jaroslav Kubera s kolegy senátory přivítali v horní komoře českého parlamentu slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Ta přijela na návštěvu Česka v prvním týdnu svého mandátu.

Senát: Předseda Jaroslav Kubera přivítal slovenskou prezidentku Čaputovou
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Při hodinovém jednání v Senátu vyzdvihla vynikající vzájemné vztahy obou zemí a také vytyčila některé oblasti, kterým se v pozici prezidentky chce věnovat. I přes různé názory ve společnosti chce posilovat společné hodnoty Slováků.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera podpořil prezidentku Čaputovou v jejím předním vytyčeném úsilí spojovat společnost. Při hodinovém setkání v Senátu hovořila Zuzana Čaputová s čelními představiteli Senátu o protivládních demonstracích v Praze a dalších městech Česka a také o síle a motivaci občanské společnosti. „Hlavní úkol, který si Zuzana Čaputová vytyčila, a to sice snaha o spojování společnosti, je téměř nadlidský. Nesmí se ale nechat odradit a já toto úsilí podporuji a tleskám mu,“ uvedl po setkání předseda Senátu. Podle Kubery je slovenská prezidentka jasným příkladem toho, že ženy v politice, ale i dalších sférách veřejného života, nepotřebují žádné umělé kvóty, ale pouze prostor pro to, aby ukázaly své schopnosti.

Tématem byla také slovenština, Jaroslav Kubera označil za společný úkol Čechů a Slováků zlepšení porozumění všech generací, včetně těch nejmladších. Senátoři se Zuzanou Čaputovou hovořili také o budoucnosti EU včetně jejího rozšiřování, o pozici zemí Visegradské skupiny nebo o významu občanské společnosti. „Svoboda se velmi lehce ztrácí, ale velmi těžce získává,“ připomněl předseda Senátu, který nastínil své přání, aby si Češi a Slováci připomněli po 30 letech nabytí svobody společně. Oslavy Listopadu by podle něj měly proběhnout zejména v ulicích a společných akcí by se měla zúčastnit co nejširší část veřejnosti. Jedním z témat byla také vymahatelnost práva. „Velmi mě zajímá reforma justice. Jako advokátka vnímám některé kroky s velkou mírou pozornosti,“ uvedla Čaputová. Za výzvu pro Slovensko označila inovace v oblasti průmyslu.

Jaroslav Kubera také pogratulovat slovenské prezidentce k zítřejším narozeninám a předal jí osobní dárek – brož z českého granátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…