Senát: Špičky českého práva vystoupí na konferenci o státním zastupitelství

25.03.2018 16:19

Dne 10. dubna 2018 pořádá Ústavně-právní výbor Senátu Parlamentu ČR konferenci na téma „Ústavní zakotvení státního zastupitelství“.

Senát: Špičky českého práva vystoupí na konferenci o státním zastupitelství
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Jde o zásadní a stále nevyřešené téma, které se dotýká postavení a plnění úkolů státního zastupitelství v České republice. Diskutovat se zřejmě bude o možných změnách Ústavy ČR, jakož i o potřebnosti nového zákona o státním zastupitelství. Gestorem akce je předseda Ústavně-právního výboru Miroslav Antl, konference je organizována za odborné podpory Unie státních zástupců.

Veřejná žaloba je orgánem svého druhu, stojícím na pomezí moci výkonné a soudní, přičemž názory na jeho povahu se různí. V odborné veřejnosti se objevují i hlasy, aby se státní zastupitelství zařadilo k moci soudní se všemi atributy justiční nezávislosti. Na konferenci se svými příspěvky vystoupí přední postavy českého práva. Profesor Jiří Přibáň promluví k tématu dělby moci v justici, místopředseda Ústavního soudu profesor Jaroslav Fenyk se bude zabývat systémem veřejné žaloby ve vybraných evropských zemích. Soudce Ústavního soudu profesor Jan Musil shrne ústavní judikaturu ke státnímu zastupitelství a profesor Aleš Gerloch uvede pohled na ústavní zakotvení veřejné žaloby de lege lata a de lege ferenda.

Akci zahájí předseda Ústavně-právního výboru Senátu PČR Miroslav Antl, dále ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán, předseda Nejvyššího soudu ČR Pavel Šámal, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman i prezident Unie státních zástupců Jan Lata.

Program konference ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…