Senát si připomíná odkaz T. G. Masaryka, připravil výstavu a seminář

14.09.2017 9:21

přesně před 80 lety, 14. září 1937, zemřel první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Předseda Senátu Milan Štěch dnes v 10.00 uctí odkaz T. G. Masaryka položením věnce k jeho hrobu v Lánech, ke kterému přijíždí Štěch jako druhý nejvyšší ústavní činitel každý rok.

Senát si připomíná odkaz T. G. Masaryka, připravil výstavu a seminář
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Senát ve spolupráci s Akademií věd ČR připravil výjimečnou výstavu, která představuje prezidenta Osvoboditele v optice vnímání jeho druhého života a zachycuje tak jeho význam v odlišných fázích 20. století. V tentýž den se v Senátu uskuteční také odborný seminář.

Výstava bude slavnostně zahájena 21. září, tedy přesně týden po výročí úmrtí, v den, kdy se před 80 lety konal státní pohřeb prezidenta. „Letos si připomínáme kulaté výročí úmrtí člověka, kterého já - a věřím, že nejen já - považuji za našeho vůbec nejvýznamnějšího politika 20. století. Ideály, které nejen hlásal, ale také aktivně prosazoval, jsou inspirací pro nás všechny i v dnešní době. Bohužel se v naší politice o Masarykovi stále spíše mluví, než aby se podle jeho zásad jednalo,“ uvedl předseda Senátu Štěch.

Expozice v Mytologické chodbě Valdštejnského Paláce připomíná příběh prvního československého prezidenta s cílem pochopit, jaký odkaz zanechává pro českou společnost i s odstupem několika desetiletí. Výstava zahrnuje také bohatou fotodokumentaci, která dokresluje význam a dědictví T. G. Masaryka v politické, společenské i kulturní sféře. Program a také podrobnosti o semináři najdete na webu Senátu.

Expozici připravily Historický ústav Akademie věd ČR a Kancelář Senátu. Veřejnost ji může navštívit od 31. srpna 2017 až do 14. ledna 2018, a to o víkendech a státních svátcích od 10.00 do 18.00, v říjnu do 17.00, v listopadu až v lednu vždy první víkend v měsíci a o státních svátcích od 10.00 do 16.00. Vstup zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…