Škoda uspěla v Budapešti

18.11.2014 11:18

Konsorcium firem Škoda Electric a Solaris dodá do maďarského hlavního města 24 nových trolejbusů. Plzeňská Škodovka zajistí dodávku kompletní elektrovýzbroje a také finální montáž vozidel. Součástí kontraktu je i opce na dalších 84 trolejbusů, celková hodnota kontraktu tak může být až 1,7 miliardy korun.

Škoda uspěla v Budapešti
Foto: red
Popisek: Škoda Transportation

„Od roku 2007 jsme do Maďarska dodali trolejbusy například pro Debrecín, Szeged a Budapešť, kde jsme se rovněž podíleli na dodávce metra. V současnosti navíc míří poslední z 31 moderních nízkopodlažních tramvají ForCity Classic do Miskolce. Celková hodnota uzavřených kontraktů v této zemi přesahuje pět miliard a navíc zde vidíme další potenciál pro naše produkty. Maďarsko je tak jedním z našich klíčových trhů,“  říká Zdeněk Majer, viceprezident pro obchod společnosti Škoda Transportation.

Projekt nových trolejbusů pro Budapešť je financovaný z fondů Evropské unie. Jedná se o moderní plně nízkopodlažní vozidla s karosérií Solaris. Všechny vozy jsou kompletně klimatizované, navíc vybavené bateriemi pro jízdu nezávislou na trakčním vedení. S tím má Škodovka zkušenosti například ze švédské Landksrony nebo španělského Castellonu. Samozřejmostí je kamerový systém, který zajištuje větší bezpečnost cestujících. Zajímavostí vozidel je mimo jiné i speciální informační systém, který počítá váhy cestujících.

„Dodávka 24 trolejbusů do maďarského hlavního města se uskuteční během druhé poloviny roku 2015. Jedná se o čtrnáct trolejbusů o délce 12 metrů a deset kloubových vozů o délce 18 metrů. Zákazník navíc může v následujících letech uplatnit opci na dalších až 84 trolejbusů,“ dodává Karel Majer, ředitel divize Trolejbusy společnosti Škoda Electric.

Konsorcium Škoda Electric a Solaris zvítězilo ve výběrovém řízení v konkurenci místního výrobce a dalších producentů například z Ruska. Škoda Electric letos uspěla také v italské Bologni, kde se bude významným způsobem podílet na dodávce 49 kusů trolejbusů, Bostonu v USA, kde uzavřela kontrakt na kompletní modernizaci 32 kloubových trolejbusů nebo v Bratislavě, která uplatnila opci na 40 moderních vozidel a zamíří sem celkem 120 škodováckých trolejbusů.

Škoda Electric

Škoda Electric, dceřiná společnost Škoda Transportation, je tradičním výrobcem elektrických pohonů a trakčních motorů pro lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, metro, trolejbusy, tramvaje, důlní vozidla apod. Navazuje na dlouholetou tradici elektrotechnické výroby Škodových závodů v Plzni, která byla zahájena v roce 1901 v Elektrotechnickém závodě. Vysoká technická úroveň výrobků Škoda Electric, dlouhodobá zkušenost s výrobou a vynikající kvalita technologie spolu s vysokou produktivitou zaměstnanců nabízí efektivní podmínky pro úspěšnou výrobu určenou pro domácí i zahraniční trhy. Více na: www.skoda.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…