Školákům nabízí VZP na sportovní kroužky tisíc korun. Letos už vyplatila 38 milionů

21.08.2019 10:29

S blížícím se koncem prázdnin začíná být aktuální téma nástupu dětí do školy. Kromě nákupu školních pomůcek začínají rodiče také řešit výběr sportovních kroužků a dalších zájmových aktivit. O letních prázdninách mívají děti obvykle dostatek pohybu, to se však rapidně změní s usednutím do školních lavic. VZP nabízí dětským klientům příspěvek až 1000 korun na nejrůznější pohybové aktivity. V prvním pololetí letošního roku využilo tento benefit 77 tisíc dětí, které získaly dohromady 38 milionů.

Školákům nabízí VZP na sportovní kroužky tisíc korun. Letos už vyplatila 38 milionů
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna se snaží děti motivovat k pohybu zejména proto, že jeho nedostatek může vést k řadě zdravotních komplikací. Výzkumníci z Univerzity Palackého v Olomouci před několika týdny uvedli, že s váhou má v Česku problémy zhruba 20 % dětí ve věku mezi jedenácti a patnácti lety. Studie, do níž se zapojilo více než 13 tisíc školáků, ukázala, že 15 % z nich má nadváhu a 6 % je obézních. S tím pak logicky mohou souviset např. nemoci srdce a cév, metabolické či endokrinní komplikace, zažívací, ortopedické či dermatologické těžkosti.

Příspěvek na pohybové aktivity mohou dětští klienti VZP čerpat jak na školní, tak na mimoškolní sport. V prvním i ve druhém případě mohou získat 500 korun, takže dohromady si mohou přijít až na tisícovku.

Kolik příspěvků na pohyb dětí a v jaké výši VZP vyplatila
(údaje za 1. pololetí roku 2019)

Zájem o příspěvek bývá obvykle o něco vyšší ve druhém pololetí, což souvisí se začátkem školního roku. Jestliže letos vyplatila VZP uvedený benefit v 77 tisících případů, loni za celý rok vyhověla 148 263 žádostí.

Pro malé děti je pohyb naprosto přirozený. Nicméně se začátkem povinné školní docházky prosedí většinu dne v lavicích a krátké přestávky jim dostatek pohybu nezajistí. Proto by měli rodiče školákům zajistit dostatek pohybu, aby se vyhnuli obezitě či nadváze a dalším zdravotním obtížím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…