Skupina ČEZ potřebuje na Vysočině kvalitní technické absolventy

14.02.2015 20:53

Pokračuje proto v podpoře technického vzdělávání. Vítězové fyzikální soutěže Vím proč dle odborné poroty nově získají i 200 000 Kč pro školu na učebnu.

Skupina ČEZ potřebuje na Vysočině kvalitní technické absolventy
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Trh práce prodělal v posledním roce oživení, ale stále se potýká s nedostatkem absolventů technických oborů. Technicky vzdělaných pracovníků přitom bude ubývat. Jen Skupině ČEZ může odejít do roku 2020 do důchodu na Vysočině 207 pracovníků, což činí téměř 18 procent zaměstnanců Skupiny v regionu. Stejně jako další firmy proto chce zvyšovat zájem o fyziku a s ní spojené technické obory. Již od října loňského roku probíhá 2. ročník úspěšné fyzikální soutěže Vím proč. Motivací v soutěži je i nová cena - příspěvek ve výši 200 tisíc Kč na moderní Oranžové učebny Nadace ČEZ. Žáci mohou natáčet videa a soutěžit o ceny pro sebe i pro svou školu do 31. března.

Organizátorem fyzikální soutěže Vím proč je Skupina ČEZ, která si je vědoma nedostatku uchazečů o práci s potřebným technickým vzděláním. Právě proto se společností LMC přišla se soutěží o nejlepší video vysvětlující fyzikální jev. V jejím druhém ročníku se rozhodla žáky a studenty k natáčení svých experimentů ještě více motivovat, a to novými cenami. Kromě tabletů obdrží autoři nejlepších videí dle odborné poroty v kategoriích ZŠ a SŠ příspěvky ve výši 200 tisíc korun na vybudování učeben pro přírodovědecké a technické předměty.

„Potřebujeme kvalitní absolventy technických oborů. Snažíme se proto žákům co nejdříve ukázat, že se fyziky, která může vést k dobrému uplatnění, není třeba obávat. Atraktivní forma objevování jejich zákonů díky experimentům se v soutěži osvědčila. Budeme rádi, když mladí budou v kreativních pokusech pokračovat – i třeba vylepšováním pokusů z prvního ročníku. Chceme soutěží a dalšími aktivitami přispět k většímu zájmu o fyziku a s ní spojenou techniku,“ říká Pavel Puff, manažer Útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Nedostatek technických absolventů potvrzuje i společnost LMC, provozovatel portálů Jobs.cz a Práce.cz, která se Skupinou ČEZ na soutěži spolupracuje: „Souboj o talentované uchazeče se  kvůli oživení ekonomiky nadále zostřuje především v profesích s technickým a přírodovědným zaměřením, v nichž firmám již delší dobu schází dostatek kvalifikovaných zájemců. V roce 2014 právě tyto profese tvořily přes 41 % ze všech 110 tisícstálých pozic obsazovaných skrze Jobs.cz,“ říká Tomáš Ervín Dombrovský, analytik Jobs.cz. Například zájem firem o elektrotechniky a elektroinženýry loni v ČR vzrostl o plných 25 % oproti roku 2013 a v případě techniků ve strojírenství byl počet obsazovaných míst o 26 % vyšší.

Podle předpovědi dojde během pěti až deseti let k odchodu mnoha lidí ze „silných ročníků“ s výrazným zastoupením absolventů technických a přírodovědných zaměření. V případě

Skupiny ČEZ je v regionu Vysočiny průměrný věk všech zaměstnanců cca 48 let a do roku 2020 lze předpokládat odchod do starobního důchodu u 207 pracovníků. „To je skvělá příležitost pro ty mladé lidi, kteří se právě na techniku nebo přírodní vědy zaměří. Po dokončení studií budou pravděpodobně velmi žádaní, s minimální konkurencí dalších uchazečů vzhledem k tomu, kolik míst pro ně bude k dispozici,” dodává Tomáš Ervín Dombrovský.

Soutěž Vím proč může výuku fyziky, která vede mladé lidi k technickým oborům, také zatraktivnit. Videa na www.vimproc.cz mohou využívat fyzikáři při výuce, protože experimenty jsou vždy poutavější než výklad, tím spíš pokusy vrstevníků studentů. Natočená videa mohou autoři sdílet se svými kamarády, protože ti jim pak mohou udělit hlas a pomoci tak k ceně veřejnosti. Tou je v tomto případě vstup do Techmánie nebo IQ parku pro celou třídu.

Skupina ČEZ se snaží technické vzdělávání podporovat mnoha způsoby už od roku 1992. V roce 2010 s organizátory matematických a fyzikálních olympiád uzavřela dohodu o pětiletém partnerství. Partnerství představuje především finanční podporu, která umožní kvalitnější organizaci soutěže, všeobecnou podporu koordinátorů a dosažení větší motivace soutěžících. V rámci vzdělávacího programu Svět energie pak Skupina ČEZ připravuje studijní materiály pro všechny typy škol, zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách, či vzdělává středoškolské učitele jak zajímavě a poutavě učit fyziku. Kromě těchto aktivit například pro žáky a učitele organizuje exkurze do elektráren nebo každoročně pořádá Letní univerzity a Energetické či Jaderné maturity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…