Skupina ČEZ vydělala v prvním pololetí 15,7 miliardy korun

11.08.2015 9:20

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v prvním pololetí letošního roku 35,5 mld. Kč, čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy činil 15,7 mld. Kč. Navzdory dalšímu poklesu realizačních cen vyrobené elektřiny meziročně vzrostly provozní výnosy na 102,9 mld. Kč, a to díky růstu objemu prodeje elektřiny, plynu i tepla koncovým zákazníkům. Pro celý letošní rok Skupina ČEZ nadále očekává čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši 27 miliard korun.

Skupina ČEZ vydělala v prvním pololetí 15,7 miliardy korun
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Loni jsme zahájili rozsáhlý program úspor a růstových opatření, který přispěl k meziročnímu navýšení prodeje elektřiny (+8 %), prodeje tepla (+9 %) a zejména prodeje plynu (+28 %). Současně se nám podařilo meziročně snížit stálé provozní náklady o více jak miliardu korun,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. S ohledem na prodloužení řádné odstávky Jaderné elektrárny Temelín a posun dokončení výstavby nového nadkritického uhelného zdroje v Ledvicích se však nepodaří naplnit výchozí ambice navýšení objemu výroby v jaderných a uhelných zdrojích. Za meziročním poklesem EBITDA o 4,4 mld. Kč stojí zejména další pokles realizačních cen elektřiny způsobený krizí na evropských energetických trzích a dále mimořádný výnos v roce 2014 z ukončení dlouhodobého obchodu na prodej elektřiny z naší výroby.

Růst spotřeby elektřiny na distribučním území ČEZ Distribuce v prvním pololetí o 2,5 procenta (po klimatickém a kalendářním očištění o 1,5 %) potvrzuje růst české ekonomiky. ČEZ Prodej je nadále úspěšný v získávání nových zákazníků odebírajících plyn a podařilo se téměř zastavit odchod zákazníků odebírajících elektřinu. „Odráží to rostoucí spokojenost zákazníků s našimi službami, což potvrzují i průzkumy veřejného mínění,“ říká Pavel Cyrani, ředitel divize obchod a strategie. Postupně se tak daří naplňovat jeden z hlavních strategických cílů Skupiny ČEZ.

Dalším krokem k řešení moderních energetických potřeb zákazníků je první akvizice Skupiny ČEZ v oblasti inovativních energetických řešení. Prostřednictvím Inven Capital získala Skupina ČEZ menšinový podíl s právem podílet se na strategickém rozhodování německé firmy Sonnenbatterie, světové jedničky ve výrobě bateriových systémů skladování energie pro domácnosti i komerční zákazníky.

V prvním pololetí letošního roku obdržela mateřská společnost ČEZ, a. s., přes 5,7 miliardy korun v souvislosti s konsolidací a snižováním finanční expozice v zahraničí.  Naplňována je i dohoda o narovnání s Albánským státem, když byla v červenci řádně uhrazena letošní splátka ve výši 0,6 mld. Kč.

Navzdory pokračujícím negativním důsledkům regulace evropské energetiky a trvajícímu poklesu velkoobchodních cen elektřiny si Skupina ČEZ drží silnou finanční pozici. Čistý dluh meziročně klesl o téměř pět miliard korun na 131,1 mld. Kč a daří se tak jeho výši přizpůsobovat očekávanému meziročnímu poklesu provozního zisku.  

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…