Slovenská delegace navštívila Generální ředitelství Úřadu práce ČR

09.10.2017 16:15

Aktivní politika zaměstnanosti, poradenství a zprostředkování, komunikace se zaměstnavateli, práce s dlouhodobě nezaměstnanými uchazeči či princip systému nepojistných sociálních dávek. To byla hlavní témata společného jednání za účasti generální ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové, předsedkyně Výboru pro sociální záležitosti Národní rady Slovenské republiky Aleny Bašistové a dalších členek výboru. Setkání se zúčastnil i tajemník Výboru pro sociální politiku PS PČR Antonín Papoušek.

Slovenská delegace navštívila Generální ředitelství Úřadu práce ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Hlavním bodem jednání bylo úspěšné fungování českých veřejných služeb zaměstnanosti a diskuse ohledně systému nepojistných sociálních dávek (NSD). Představitelé ÚP ČR informovali návštěvníky o aktuální situaci na trhu práce v ČR, seznámili je s konkrétními nástroji aktivní politiky a objasnili jim také současný systém, kdy je ÚP ČR jedním výplatním místem jak pro dávky z oblasti zaměstnanosti tak NSD.

Zástupce slovenské strany zajímalo mimo jiné to, jak ÚP ČR řeší dlouhodobou nezaměstnanost, jak podporuje zaměstnanost mladých lidí či jakým způsobem přispívá na rekvalifikace.

„V současné době, kdy je nezaměstnanost v ČR nejnižší v celé Evropské unii, se Úřad práce ČR zaměřuje především na práci s dlouhodobě nezaměstnanými uchazeči o zaměstnání. V tomto ohledu je klíčové cílené a individuální poradenství a zprostředkování. Jinak řečeno snaha o to, aby doba mezi příchodem klienta do evidence ÚP ČR a jeho uplatněním na trhu práce byla co nejkratší,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Zástupci ÚP ČR také seznámili návštěvníky se systémem nepojistných sociálních dávek. Členky pětičlenné delegace zaujalo především využití možnosti výplaty části dávek v podobě poukázek, kdy ÚP ČR vyplácí touto formou klientům část příspěvku na živobytí a část vybraných dávek mimořádné okamžité pomoci. Představitele Úřadu práce ČR zase zajímal systém dávek na Slovensku a jeho fungování v praxi.

„Výměnu teoretických znalostí a praktických zkušeností v tomto ohledu považuji za velmi důležitou a přínosnou. Obzvláště mezi zeměmi, které mají společnou historii, a tudíž i řadu oblastí k řešení. V rámci mezinárodní spolupráce se můžeme vzájemně poučit, podpořit a využít osvědčených postupů, které pak můžeme aplikovat v praxi,“ uzavírá Kateřina Sadílková. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…