Smetanova Litomyšl: Přes tisíc hříšníků zavítalo do pekelných slují

08.12.2016 13:03

Od 2. do 5. prosince 2016 se Zámecké sklepení v Litomyšli opět proměnilo v pekelné království. Během čtyř dnů jím prošlo 1 038 hříšníků, z toho 465 dětí. Všichni se nakonec šťastně vrátili na povrch zemský, kam jim pomohl sv. Mikuláš s andělským doprovodem.

Smetanova Litomyšl: Přes tisíc hříšníků zavítalo do pekelných slují
Foto: Architecture Week Praha
Popisek: Litomyšlský zámek.

„Každý rok se hrané scénky obměňují, vždy jsou v nich však čerti vykresleni spíše s humorem a samozřejmě nakonec musí zvítězit dobro nad zlem. Podmínkou ale je lítost, pokání. Na přípravě scénáře se nás ovšem podílí víc, režii představení má Leoš Krejčí. Realizaci celého pekla se ale věnuje asi třicetičlenný tým,“ říká za pořadatele ředitel Smetanovy Litomyšle, o.p.s. Jan Pikna. Návštěvníci si mohli vybírat z téměř padesátky představení. V rámci patnáctiminutové prohlídky pekla pak prošli kolem líných čertů, politovali zlobivé děti v kleci, zjistili, že čertům vyhasl oheň pod kotlem, až dorazili k samotnému Luciferovi.

Občas sklepením zněl dětský pláč, ale vše se v dobré obrátilo s příchodem sv. Mikuláše. Ten pomohl dušičkám, které litovaly svých hříchů, zpět na zem. „Jako malá jsem se čertů hrozně bála. Mám tedy jasno v tom, že domů si čerty nikdy nepozvu. Jsem proto velmi ráda, že je tu možnost za nimi někam zajít. Někam, kde to nebude jen o strašení. Někam, kde to bude mít svou atmosféru. Někam, kde to bude mít svůj příběh,“ reagovala po návštěvě pekelného království maminka čtyřleté holčičky Eva Ropková. „Zámecké sklepení bylo v tomto případě tou pravou volbou. Zážitek pro dospělé i pro děti, na který budeme vzpomínat, aniž by naše vzpomínky byly traumatické,“ dodává.

Již šestý ročník akce Zámecké sklepení v moci pekelné společně pořádaly Smetanova Litomyšl, o.p.s., Dům dětí a mládeže Litomyšl, Smetanův dům a Státní zámek Litomyšl. 

Jana Bisová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.