Společenství čerpacích stanic k zavedení kaucí pro distributory

07.05.2013 13:39

Na právě probíhající schůzi Poslanecké sněmovny bude projednávána novela zákona o pohonných hmotách, která mimo jiné zavádí celoplošné dvacetimilionové kauce pro distributory pohonných hmot.

Společenství čerpacích stanic k zavedení kaucí pro distributory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nafta, ilustrační foto.

Návrh tak vysokých kaucí je údajně motivován ochranou trhu před podvodníky, kteří při obchodech s pohonnými hmotami ročně ošidí stát na DPH o miliardové částky. Jedná se však o velmi rozporuplné opatření. Nevíme, jestli vůbec a v jakém časovém horizontu pomůže trh očistit od podvodů. Ale víme, že vstupem zákona v platnost z trhu nevratně zmizí stovky poctivých firem.

Předkladatelé novely neumí odpovědět na základní otázky:

proč nejsou podnikatelé – tak jak je tomu v jiných vyspělých zemích – děleni na poctivé a nepoctivé, úspěšné a neúspěšné? Proč je má v České republice zákon dělit na bohaté a chudé? Neexistuje jediný důvod, proč by měli být právě ti méně majetní po mnoha letech vyháněni z trhu

proč jsou obětmi novely podnikatelé, kteří se již po mnoho let potýkají s nelegální konkurencí a přitom dlouhodobě žádají od státu účinný zásah proti podvodům? Proč stát volí místo pomoci obětem dlouho neřešených podvodů naopak jejich likvidaci?

proč je zvoleno takové opatření, které dává na zdecimovaném trhu nový prostor k podnikání kromě kapitálově nejsilnějších firem přesně těm, kteří v uplynulých letech zbohatli právě díky podvodům?

V souvislosti s připravovanou novelou byla jak poslancům, tak médiím přeložena řada polopravd, cílem kterých je vytvořit zdání, že vysoké kauce jsou to jediné správné a účinné řešení, které státu od podvodů pomůže. Zdůrazňujeme proto, že

není pravda, že kauce jsou obvyklým prostředkem používaným v jiných zemích, například ve Francii, Estonsku, Maďarsku... Pravdou, je, že zavedením kaucí se stane Česká republika v Evropě zemí zcela výjimečnou. Estonsko uplatňuje celoplošné kauce zhruba v desetinové výši a ještě je naprosté většině obchodníků odpouští, Maďarsko má zavedeny kauce poloviční a prověřeným distributorům je dále snižuje (na 5 milionů). Jiná evropská země (včetně Francie) kauce neuplatňuje.

není pravda, že v okolních zemích působí pouze desítky distributorů. Jedinou zemí, kde působí skutečně pouze desítky distributorů, je Maďarsko, jehož trh je ukázkově nekonkurenční, řízený jednou dominantní společností. V ostatních zemích působí stovky distributorů a ve většině zemí ani neexistuje jejich žádná přesná evidence. Pokud by zůstalo na českém trhu působit 400 až 500 distributorů (čehož lze například dosáhnout odpuštěním kaucí poctivým prověřeným firmám), bude jeho „nasycenost“ porovnatelná s trhy Francie nebo Belgie.

není pravda, že vysoké kauce jsou řešením, které je plně v souladu s českými a evropskými zákony. Jde naopak o opatření, které je v rozporu s evropskými principy volného pohybu zboží a služeb. Zásadní destruktivní dopad na konkurenci (a následně i předpokládané zvýšení cen pro spotřebitele) kritizoval opakovaně i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

V Parlamentu se nebude rozhodovat jen o ochraně trhu před podvody. Poprvé se také bude hlasovat o tom, je-li stát ochoten cíleně likvidovat poctivé menší soukromé firmy a živnostníky.  Bude se vysílat signál o tom, jestli se vyplácí podnikat poctivě nebo jestli je lepší krást, když se stát nedívá, aby pak bylo dost peněz, až stát „přitvrdí“ podmínky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…