Společná kontrola SVS s Policií ČR odhalila opětovný prodej masa neznámého původu v tržnici SAPA

24.03.2016 17:54

Koncem února jsme informovali o společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a Policie České republiky (PČR) v areálu tržnice SAPA v Praze 4 a v sídle podnikatele v obci Vestec, při níž byla zjištěna nepovolená manipulace s živočišnými produkty.

Společná kontrola SVS s Policií ČR odhalila opětovný prodej masa neznámého původu v tržnici SAPA
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Případ má pokračování. Dne 10. 3. 2016 provedli úřední veterinární lékaři s kriminální policií další společnou kontrolu přepravy živočišných produktů od stejného podnikatele do tržnice SAPA. Maso, které dotyčný převážel a které směřovalo do obchodů a restaurací v tržnici, jevilo smyslové změny. Obchodník navíc opět nedokázal doložit jeho původ. Kvůli ohrožení zdraví spotřebitelů byla nařízena likvidace celkem 1 800 kilogramů masa na náklady kontrolované osoby. S dotyčným bylo zahájeno správní řízení za účelem udělení sankce.

Ozvláště zarážející je fakt, že při kontrole byly zajištěny mimo jiné i čtyři přepravky s masem, které bylo označeno modrou barvou, z čehož lze usuzovat, že se jednalo o zboží, které takto znehodnotili úřední veterinární lékaři při předchozí kontrole. Je zde tedy důvodné podezření, že dotyčný chtěl dále prodávat maso, které bylo již dříve určeno k likvidaci. SVS proto zvažuje možnost podání trestního oznámení.

Z pohledu veterinární péče se jedná o porušení zákona o potravinách. Toho se dopustila kontrolovaná osoba tím, že porušila zákaz uvádět do oběhu potraviny neznámého původu, navíc smyslově změněné. O výši pokuty rozhodne správní řízení. Za uvádění potraviny neznámého původu na trh lze uložit pokutu až do výše 50 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…