Správa jeskyní ČR: Garantované prohlídky poprvé během zimy i v Jeskyni Na Špičáku

09.01.2023 19:38 | Tisková zpráva

Se startem roku 2023 přináší Jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku první letošní novinku. A to v podobě série garantovaných zimních prohlídek.

Správa jeskyní ČR: Garantované prohlídky poprvé během zimy i v Jeskyni Na Špičáku
Foto: caves.cz
Popisek: Správa jeskyní ČR - logo

Do podzemního labyrintu se mohl turista v průběhu ledna, února a března podívat už dříve, jenže si musel vstup dopředu telefonicky nebo mailem zajistit. Od letoška se může kdokoliv vypravit do jeskyně i bez objednávky, a to každý čtvrtek ve třech časech. „Prohlídky plánujeme vždy v 10, 12 a 14 hodin. 

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Pokud jste třeba v těchto dnech dorazili do Jeseníků na zimní pobyt a nevíte, co s ohledem k nedostatku sněhu dělat, vydejte se k nám! Kromě jedinečných srdcových chodeb uvidíte třeba i spící netopýry,“ zve vedoucí správy jeskyně Andrea Švubová.

Vstupenky na zimní prohlídky si lze koupit jak na internetu ZDE, tak přímo před prohlídkou v pokladně jeskyní.  

Jeskyně Na Špičáku je jednou ze čtrnácti zpřístupněných jeskyní provozovaných Správou jeskyní České republiky (SJ ČR). Podzemí je součástí Národní přírodní památky Na Špičáku, vyhlášené roku 1970 na ploše 7,05 ha k ochraně významných povrchových i podzemních krasových jevů a přirozených porostů tisu. Výjimečnou jeskyni vytvořily čtvrtohorní ledovcové vody při periferii. Je nejstarší písemně doloženou jeskyní v ČR, s historickými nápisy na stěnách datovanými k roku 1519 a odborně zrestaurovanou renesanční malbou Adorace Krucifixu z poloviny 16. století. 

Tajemné podzemí poblíž lomu takzvaného supíkovického mramoru je turistům přístupné už od roku 1885. Z dosud známé celkové délky 410 metrů návštěvníci procházejí 220 metrů chodeb a síní.  

Facebook JNŠ: ZDE

V zimě jsou otevřeny i další jeskyně na Jesenicku - Na Pomezí. A to každou středu v 10, 12 a 14 hodin. Do obou jeskyní se skupiny zájemců mohou podívat po domluvě předem i v jiné pracovní dny. O víkendech je do konce března zavřeno. Klasická turistické sezona s prohlídkami i o víkendech začne tradičně od 1. dubna. 

Pro informace o aktuálním dění v tuzemských zpřístupněných jeskyních je dobré průběžně sledovat web SJ ČR ZDE i sociální sítě ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…