Správa státních hmotných rezerv zachránila naftu za miliardu korun

30.11.2017 15:26

Ve čtvrtek 23. listopadu 2017 vyjel ze skladu v německém Kraillingu poslední vlak s naftou, která patří do nouzových rezerv České republiky.

Správa státních hmotných rezerv zachránila naftu za miliardu korun
Foto: SSHR
Popisek: SSHR

„Byla to největší logistická operace v historii našeho úřadu. Museli jsme přesunout desítky milionů litrů nafty mezi dvěma státy. Chci poděkovat všem lidem, kteří se na této akci podíleli,“ doplnil předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Převoz trval 13 měsíců a celkem bylo potřeba vypravit 60 vlaků. Na akci se vedle pracovníků Správy státních hmotných rezerv podílelo také ČD Cagro, které zajistilo dopravu, a společnost Čepro, která tuto naftu zase uskladnila. Náklady na přepravu nafty byly původně odhadovány na 60 milionů korun. Nakonec ale Správa státních hmotných rezerv za dopravu zaplatí necelých 50 milionů. „Díky navýšení počtu vagónů u každého vlaku a většímu využití cisteren se nám podařilo na převozu ušetřit přes 10 milionů korun,“ upřesnil předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Nafta byla v Německu uskladněna od roku 2010 u soukromé firmy Viktoriagruppe. Ta ale v roce 2014 zkrachovala. Správa státních hmotných rezerv se pak téměř dva roky nemohla ke své naftě dostat. Insolvenční správce ji totiž odmítal vydat. Teprve při prodeji skladu novému majiteli v červenci 2016 souhlasil s jejím odvozem.  „Doufám, že už nikoho nikdy nenapadne uskladnit nouzové zásoby České republiky na území jiného státu. Nouzové zásoby musí být okamžitě k dispozici a ne, že je budeme rok přivážet,“ doplnil předseda SSHR Švagr. V tuto chvíli má Česká republika nouzové zásoby ropy a ropných produktů na 85 dní fungování státu. V Německu byly uskladněny zásoby zhruba na dva dny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…