Správa uprchlických zařízení: Radikalizace, terorismus a ochrana obyvatelstva - témata konference

04.03.2019 9:15

Ředitel SUZ MV Pavel Bacík se jako panelista 28. února zúčastnil konference „Radikalizace, terorismus a ochrana obyvatelstva“ pořádané v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR pod záštitou předsedkyně Výboru pro zdravotnictví PS PČR Věry Adámkové, ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR a Katedrou zdravotnických oborů a ochrany obyvatelstva Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze.

Správa uprchlických zařízení: Radikalizace, terorismus a ochrana obyvatelstva - témata konference
Foto: Správa uprchlických zařízení MV
Popisek: Správa uprchlických zařízení MV

Ředitel Bacík ve svém příspěvku v rámci panelu Bezpečnostní praxe představil činnost a poslání SUZ MV s důrazem na bezpečnostní aspekty, týkající se především detekce radikalizace v zařízeních SUZ MV.

Konference, jíž se zúčastnilo asi 150 bezpečnostních specialistů a politiků, byla rozdělena do tří panelů: Bezpečnostní výzvy, Mezinárodní situace v oblasti bezpečnosti a možnosti spolupráce a Bezpečnostní praxe.

Hlavním řečníkem v prvním panelu byl profesor Miroslav Mareš, politolog a bezpečnostní analytik, který se soustředil na fenomén internetu jako nástroje radikalizace. Zdůraznil, že si radikalizaci lze jen těžko představit bez internetu, a pohovořil o šesti oblastech interakce internetu a radikalizace či extremismu – šíření propagandy, internetu jako koordinačním nástroji, jako nástroji vzdělávacím a výcvikovém, jako nástroji získávání informací, jako nástroji útočném (hacking, kyberterorismum) a nástroji logistickém a finančním. Upozornil na nutnost prevence radikalizace na základě vyhodnocení jejích příčin a možnosti deradikalizačních postupů.

Zajímavý příspěvek v panelu týkajícím se mezinárodní situace a možnosti spolupráce přednesl Jan Kavan, bývalý ministr zahraničí ČR a bývalý poslanec, který zhodnotil své dlouholeté zkušenosti a poznatky s bezpečnostní situací ve Velké Británii. Upozornil na současnou nestabilní situaci ve světě, kterou “lze snadno zneužít, a která je živnou půdou pro teroristické akce.” Zmínil rozsáhlou edukační kampaň pro obyvatelstvo, především projekt Argus, který je zaměřen na místa s vysokou koncentrací osob – měkkých cílů. Kampaň má za úkol připravit obyvatelstvo na možnost teroristických útoků a děje se tak sérií pravidelných bezpečnostních výcvikových kurzů, které jsou pro obyvatelstvo pořádány zdarma.

Poslední panel “Bezpečnostní praxe” byl zaměřen na Vězeňskou službu, Správu uprchlických zařízení MV a Probační a mediační službu ČR. Zde svůj příspěvek přednesl ředitel SUZ MV Pavel Bacík, který detailně rozebral důsledky a poučení z migrační krize 2015. Kromě představení systému a činnosti zařízení SUZ MV uvedl příklady změn, díky kterým jsou zaměstnanci SUZ MV připraveni čelit možným případům radikalizace v zařízeních. Důraz je kladen na vzdělávání zaměstnanců v oblasti interkulturní I bezpečnostní. Probíhají speciální školení na detekci radikalizace – “If you see something, say someting!” a probíhají rovněž součinnostní cvičení např. se složkami integrovaného záchranného systému.

 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…