Správa železnic: Loni přibyly další desítky bezbariérových nádraží

07.03.2024 13:21 | Tisková zpráva

Počet bezbariérově přístupných nádraží neustále roste. Na konci minulého roku už nabízelo pohodlný přístup na nástupiště 60 procent všech nádraží na hlavních tratích, v případě budov to bylo dokonce 68 procent.

Správa železnic: Loni přibyly další desítky bezbariérových nádraží
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Cestujícím na vozíku slouží na desítkách míst nové zdvihací plošiny Správy železnic. Stále větší oblibu si získává i asistenční služba, s jejíž pomocí se lidé se sníženou schopností pohybu a orientace dostanou z přednádražního prostoru až do vlaku. Jen za loňský rok ji využilo přes 19 tisíc osob. V oblasti bezbariérové přístupnosti stanic se loni podařilo dokončit další stavby, které ocení i pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace.

„K doslova hromadnému odstranění bariér došlo zejména v rámci rekonstrukce a elektrizace trati ze Šumperku přes Uničov do Olomouce, kde jsme zmodernizovali nástupiště na více než desítce nádraží. Za zmínku stojí také frekventované stanice Praha-Vysočany, Roudnice nad Labem, Roztoky u Prahy a Rožnov pod Radhoštěm. Výčet takto vylepšených lokalit je ale mnohem delší,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Přehled nádraží s nově bezbariérovými nástupišti:

tab

Překážky v podobě schodů není nutné zdolávat také díky rekonstrukci nemalého počtu nádražních budov. Podmínky nejen pro cestující s handicapem se tak loni zlepšily v Praze-Radotíně, Blatně u Jesenice, Horšovském Týně, Pocinovicích, Prachaticích, Vimperku, Čejeticích, Mačkově, Písku, Veselí nad Lužnicí, Kostelci u Jihlavy, Opočně pod Orlickými horami, Nové Pace, Moravském Berouně či Opavě západ. Samozřejmostí je bezbariérová přístupnost zcela nových budov v Aši a Chodově.

Na síti Správy železnic se díky dokončeným stavbám neustále zvyšuje podíl bezbariérově přístupných nádraží. Na hlavních tratích, které jsou součástí transevropské dopravní sítě, to platilo pro nástupiště v plných 60 procentech stanic a zastávek a pro 68 procent všech budov.

Podmínky pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace se budou i nadále zlepšovat. Díky stavebním akcím zahájeným do roku 2028 se podíl bezbariérových budov zvýší na 72 procent, u nástupišť pak dokonce na 79 procent.

Už několik let nabízí Správa železnic na nádražích doprovod k vlaku osobám se sníženou schopností pohybu a orientace. V této oblasti dosáhla loni nového maxima, když poskytla více než 19 tisíc asistencí. To představuje třetinový nárůst oproti předchozímu období, kdy si tuto službu objednalo přes 14 tisíc zájemců.

graf

Součástí asistence je také pomoc cestujícím při nástupu nebo výstupu z vlaku s využitím nových zdvihacích plošin s elektrickým pohonem. Stejný typ se používá na železnici také ve Francii, v Rakousku, Polsku nebo na Slovensku.

Zmíněnou službu začala Správa železnic nabízet v loňském roce v nejfrekventovanějších stanicích, mezi kterými nechybí hlavní nádraží v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci nebo Ústí nad Labem, pražské Masarykovo nádraží, stanice Ostrava-Svinov, České Budějovice a další. V závěru roku už měli cestující k dispozici 44 plošin ve 22 lokalitách, celkový počet asistencí s pomocí zdvihacích plošin přesáhl pět a půl tisíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …