Správa železnic: Na trati mezi Olomoucí a Šternberkem skončila devítiměsíční výluka

22.12.2020 20:46

Elektrizace a zkapacitnění trati mezi Olomoucí a Uničovem postoupily do druhé poloviny. Letošní rok byl především ve znamení prací mezi Olomoucí a Bohuňovicemi a modernizace stanice Šternberk. Zásadní přestavbou prošla i samotná stanice Bohuňovice, kde jsou vybudována dvě nová nástupiště o délce 110 metrů. Vlaky se na trať vrátily v úterý 22. prosince.

Správa železnic: Na trati mezi Olomoucí a Šternberkem skončila devítiměsíční výluka
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

V úseku Olomouc – Šternberk je devět přejezdů a všechny byly rekonstruovány stavebně i technologicky. Na šesti došlo ke zvýšení úrovně zabezpečení, kromě světel mají také závory. Stavební práce se v příštím roce přesunou do úseku Šternberk – Uničov. S tím souvisí i výluka, která je plánovaná v období od března do října. Stavba na tomto úseku by měla skončit v prosinci příštího roku.

Anketa

Kdo by se Vám po diskutovaném odchodu Petra Dvořáka z ČT líbil v jejím čele?

hlasovalo: 13885 lidí
Celý úsek z Olomouce do Uničova dosahuje délky téměř třiceti kilometrů. Stavba zahrnuje elektrizaci, rekonstrukci svršku, spodku a odvodnění a revitalizaci celkem devíti stanic a zastávek, které budou po skončení prací bezbariérově přístupné. Úpravy se dále týkají vybudování nových přístřešků pro cestující, zřízení nového orientačního a informačního systému a osvětlení stanic a přístupových cest. Nástupiště a centrální přechody bude monitorovat kamerový systém, stejně jako vybrané frekventované přejezdy.

Rychlost vlaků se zvýší až na 160 km/h. Jde o první regionální trať, kde se bude jezdit takto rychle. Vyšší bezpečnost provozu zajistí instalace evropského zabezpečovače ETCS. Z celkových investičních nákladů, které přesahují 4 miliardy korun, bude stavba podpořena Evropskou unií prostřednictvím Operačního programu Doprava částkou převyšující 1,5 miliardy korun.

Cestujícím od pondělí 21. prosince začaly sloužit rekonstruované výpravní budovy ve Šternberku a v Bohuňovicích. Práce na objektu ve Šternberku zahrnovaly odbourání severní a jižní části budovy, výměnu střešní krytiny, úpravu vnitřních prostor včetně vybudování nových toalet pro veřejnost a nový informační a orientační systém. Budova má bezbariérový přístup, vznikla nová parkovací místa a stání pro kola.

Také v Bohuňovicích prošla nádražní budova komplexní rekonstrukcí. Přístup je plně bezbariérový, jsou zde nová WC, informační a orientační systém, přibyla parkovací místa a stání pro kola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…