Správa železnic: Nádražní budova v Mostě reprezentativní dominantou města

28.06.2020 7:34

Záměr projektu rekonstrukce mostecké výpravní budovy aktuálně odsouhlasila Centrální komise Ministerstva dopravy, a dala tak Správě železnic volnou cestu v dalším pokračování přípravy této stavební akce.

Správa železnic: Nádražní budova v Mostě reprezentativní dominantou města
Foto: SŽDC
Popisek: SŽDC

Ta přinese vyšší kvalitu a reprezentativnost veřejného prostoru, snížení energetické náročnosti, zlepšení technického stavu budovy a v neposlední řadě zvýšení komfortu a bezpečnosti cestujících.

„Stavba bude i vzhledem k velikosti objektu rozdělena do čtyř etap. Důvodem tohoto členění je i návaznost na námi plánovanou rekonstrukci železniční stanice a přilehlého autobusového terminálu, které má zase pod taktovkou město,“ vysvětlil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Práce odstartují nultou etapou, která nepodléhá stavebnímu povolení. Jde o úpravy a údržbové práce v odjezdové hale. V současnosti se dokončuje projekt pro provedení stavby a vybírá se z několika návrhů vizualizací interiéru haly. Tato etapa by měla odstartovat letos v září.

Následovat budou práce již podléhající stavebnímu povolení. Jejich začátek je plánován na rok 2023. V rámci první etapy bude rekonstrukce pokračovat v odjezdové hale, kde dojde k úpravě schodiště a umístění nových eskalátorů. Významným zásahem do prostoru haly bude vytvoření samostatného přístupu k výtahu, který řeší bezbariérový přístup jak na 1. nástupiště, tak i do podchodu. Další bezbariérový přístup bude z nového parkoviště přímo na 1. nástupiště. Vznikne také nový mobiliář - lavičky, koše, informační tabule, apod.

Ve druhé etapě stavby dojde k úpravě výškové části budovy a příjezdové haly. Komerční prostory pro bufet, restauraci a další doplňkové služby a obchody budou předmětem rekonstrukce třetí etapy, což ve finále přinese rozšíření nabídky pro cestující. V poslední čtvrté etapě se pak stavebníci mimo jiné zaměří na výstavbu nového parkoviště a plochy pro cyklisty, na které vzniknou nové cyklostojany a cykloboxy umožňující nabíjení elektrokol. Předpokládané celkové investiční náklady jsou 685 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…