Správa železnic: Opravená výpravní budova v Litvínově slouží nejen cestujícím z vlaků

25.01.2022 21:20 | Tisková zpráva

Správa železnic dnes slavnostně otevřela opravenou výpravní budovu ve stanici Litvínov, která bude zároveň sloužit jako zázemí nově vybudovaného dopravního terminálu.

Správa železnic: Opravená výpravní budova v Litvínově slouží nejen cestujícím z vlaků
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Objekt osobního nádraží dostal zcela novou podobu, navíc je bezbariérově přístupný. 

Výraznou proměnou prošly kromě fasády také veřejně přístupné prostory. Práce trvaly přibližně jeden rok a byly koordinovány s městem Litvínov, investorem výstavby terminálu.

„Naším cílem bylo vytvořit nádraží městského typu. K tomu přispěla nová podoba výpravní budovy, která získala nejen provětrávaný obvodový plášť, ale také moderní design vnitřních prostor v přízemí včetně prosklené čekárny,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. 

Stavbaři provedli výměnu střechy, oken a dveří, cestující ocení nové sociální zázemí a sloučení pokladních přepážek železničního a autobusového dopravce do jedné sekce. O odjezdech a příjezdech jednotlivých spojů informují nové LCD monitory.

V 1. patře budovy vzniklo zázemí pro autobusového dopravce, které tvoří kromě kanceláře a odpočinkové místnosti pro řidiče také samostatné hygienické zařízení. Kompletní opravou prošla stávající bytová jednotka, do které bylo přesunuto sociální zázemí; současně došlo ke změně vytápění.

Součástí nového dopravního terminálu je mimo jiné i více než 50 parkovacích míst. Cestující zde najdou rovněž vyhrazená místa pro vozy taxi, několik míst typu K+R a cykloboxy. „Těší nás, že se podařilo skloubit náročné stavební akce, kterými je přeměna výpravní budovy, výstavba dopravního terminálu a rekonstrukce tramvajové trati v úseku terminálu. Mrzí nás, že koordinace všech akcí prodloužila omezení v dopravě, ale myslím si, že modernizace celého prostoru terminálu vše vyváží,“ uvedl 2. místostarosta města Litvínova Karel Rosenbaum. Dodal také, že město má před sebou řadu dalších cílů: „Plánujeme pokračování modernizace tramvajové trati na území města. Zabýváme se také myšlenkou přeložky železniční trati do Mostu tak, aby v Litvínově bylo potřeba jen jedno nádraží.“

Zhotovitelem prací na výpravní budově ve stanici Litvínov byla společnost STRABAG Rail. Stavba probíhala od října 2020 do listopadu minulého roku, její celkové náklady dosáhly výše 23,6 milionu korun. 

Oprava výpravní budovy navazovala na revitalizaci trati z Oldřichova u Duchcova do Litvínova, kterou Správa železnic ukončila v polovině loňského roku. Jejím předmětem byla kromě zvýšení traťové rychlosti až na 100 km/h také elektrizace posledního úseku z Louky u Litvínova do Litvínova, která občanům tohoto města přinesla přímé spojení s řadou významných center Ústeckého kraje. To nyní zajišťují moderní elektrické vlaky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…