Správa železnic: Otevírá se nová odbavovací hala v pražských Vysočanech

01.11.2022 10:06 | Tisková zpráva

Dva roky intenzivních modernizačních prací jsou ve stanici Praha-Vysočany patrné na první pohled. Nádraží, které prochází kompletní přestavbou, od letošního září disponuje novým nástupištěm, eskalátory a výtahy. Další pozitivní změna nastane dnes, 31. října, kdy se otevírá nová odbavovací hala s pokladnami a zázemím pro cestující.

Správa železnic: Otevírá se nová odbavovací hala v pražských Vysočanech
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Nová odbavovací hala nahrazuje nádražní budovu, která byla nevhodně umístěna uprostřed kolejiště. Vznikla na úrovni původního podchodu z Paříkovy ulice. 

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí
Právě z něj stavbaři v budově využily řadu fragmentů. Například původní dlažba podchodu posloužila jako obklad laviček, dalším zachovaným prvkem je kamenný portál, který je nově součástí exteriéru objektu. Zajímavou částí odbavovací haly je i její zatravněná střecha, což přináší řadu ekonomických a ekologických výhod, jako je absorpce škodlivin ze vzduchu, produkce kyslíku, snížení prašnosti a redukce výkyvů teplot.

Letos v září se podařilo uvést do provozu i plně bezbariérové ostrovní nástupiště. Přístup na něj zajišťují eskalátory a výtahy. Obdobnou podobu a přístup budou mít i ostrovní a krajní nástupiště, která jsou aktuálně ve výstavbě. Celkově práce na zprovoznění všech tří nástupišť a šesti nových kolejí skončí v květnu příštího roku. Do té doby se dokončí jak podchod z Paříkovy ulice, umístěný v těsné blízkosti původního kamenného podchodu, tak i ten, který umožní přístup z Krátkého ulice a ulice bratří Dohalských.

Přestavba stanice Praha-Vysočany je součástí modernizace 15 km dlouhého traťového úseku do Mstětic, kde se pracuje na železničním svršku a spodku, mostech a propustcích. Téměř hotová je nová zastávka Praha-Rajská zahrada, v níž bude po dokončení přístupové lávky možný přestup na metro. V příštím roce se práce budou mimo jiné soustředit ve stanici Praha-Horní Počernice, která získá nové nástupiště a zrekonstruovanou nádražní budovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

10:17 Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modul…