Správa železnic: V Děčíně vznikne první solární elektrárna na nádražní budově

06.10.2021 22:11 | Aktualizováno

Správa železnic zahájila ve stanici Děčín východ budování první fotovoltaické elektrárny na střeše nádražní budovy. Ve výběrovém řízení na dodavatele uspěla společnost Silektro.

Správa železnic: V Děčíně vznikne první solární elektrárna na nádražní budově
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Fotovoltaickou elektrárnu nainstaluje a zprovozní za 917 648 korun, s dokončením se počítá ještě letos. Pilotní projekt prověří možnosti aplikace fotovoltaiky v českém drážním prostředí.

Záměr na využití plochy střechy k instalaci fotovoltaických panelů vznikal ve spolupráci s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava. Její Výzkumné energetické centrum zpracovalo v letech 2019–2020 projekt, který prověřoval i možnost ukládání elektrické energie do baterií a případný prodej přebytků do rozvodné sítě. Jako nejvýhodnější ale z analýz vyplynula varianta s přímou výrobou elektřiny k pokrývání okamžité spotřeby v nádražní budově.

Na střechu objektu ve stanici Děčín východ bude umístěno 60 fotovoltaických panelů s celkovou plochou přibližně 106 m2. Instalovaný špičkový výkon elektrárny bude činit 24 kW. Případné přebytky elektrické energie se budou převádět do lokální distribuční sítě Správy železnic. Pokud spotřeba v objektu v budoucnu poroste, bude možné montáží dalších panelů zvyšovat i výkon elektrárny.

Ještě před samotnou instalací součástí elektrárny bylo nutné provést statické posouzení konstrukce krovu a jeho zesílení. Ke zprovoznění nového zdroje by podle předpokladů mělo dojít do konce letošního prosince.

Pilotní projekt zároveň poslouží i k získání zkušeností s aplikací fotovoltaiky v drážním prostředí, která přináší ve srovnání s běžnými komerčními elektrárnami určité odlišnosti. Projekt se například musel vypořádat s otázkou bludných proudů na elektrifikované trati.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…