Správa železnic posiluje ochranu před kybernetickými útoky, spouští nové dohledové centrum

01.11.2023 16:27 | Tisková zpráva

Správa železnic zahájila provoz jednoho z největších a technicky nejvyspělejších pracovišť kybernetické bezpečnosti ve státní správě.

Správa železnic posiluje ochranu před kybernetickými útoky, spouští nové dohledové centrum
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Nové dohledové centrum významně posílí ochranu železniční sítě před neustále narůstajícími kybernetickými útoky. To je důležité především kvůli faktu, že se jedná o součást kritické infrastruktury státu. 

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 14001 lidí

„Bezpečnost cestujících a celé železniční sítě České republiky je naší naprostou prioritou. Kybernetické hrozby ohrožující kritické informační systémy Správy železnic mohou vést k vážnému narušení celorepublikové železniční dopravy s dopadem na cestující i zaměstnance. Z těchto důvodů věnujeme kybernetické bezpečnosti obzvlášť velkou pozornost,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

„V rámci kybernetické bezpečnosti máme v plánu dlouhodobě investovat do ochrany svých důležitých informačních systémů. Vzhledem k obrovskému množství kritických systémů jsme se rozhodli vybudovat vlastní vysoce specializované pracoviště obsazené experty a odborníky na kybernetickou bezpečnost,“ uvedl David Miklas, ředitel Správy železniční telematiky Správy železnic.

Dohledové centrum Správy železnic je plně v souladu s legislativními požadavky danými zákonem o kybernetické bezpečnosti a nejpřísnějšími standardy v dané oblasti.

V příloze zasílám také ilustrační fotografii centra a momentku z dnešního slavnostního otevření, kterého se zúčastnili také ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Lukáš Kintr, prorektor ČUVT prof. Zbyněk Škvor a zástupci kriminální služby Policie ČR, Armády ČR a Ministerstva obrany ČR. Přikládám samozřejmě také tiskovou zprávu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…