Správa železnic řeší budoucí podobu prostějovského místního nádraží

14.05.2020 21:23

Správa železnic intenzivně řeší budoucí podobu výpravní budovy na místním nádraží v Prostějově, kde připravuje rekonstrukci celé železniční stanice.

Správa železnic řeší budoucí podobu prostějovského místního nádraží
Foto: SŽDC
Popisek: SŽDC

V této souvislosti pracuje s několika variantami, jako nejvýhodnější se jeví novostavba menšího objektu. Při rozhodování o výsledném řešení celého prostoru zohlední Správa železnic i názor prostějovské radnice.

Celkovou rekonstrukci železniční stanice Prostějov místní nádraží plánuje Správa železnic realizovat v letech 2023 a 2024. V rámci stavby bude redukováno a rekonstruováno kolejiště a dojde k výstavbě nových, bezbariérově přístupných nástupišť. Provoz vlaků ve stanici bude dálkově řízen z Kostelce na Hané.

Součástí projektu je i řešení výpravní budovy, kterou tvoří dvě na sebe navazující části. Rozsáhlý objekt se nachází v nevyhovujícím technickém stavu, proto Správa železnic plánuje jeho rekonstrukci.

„Rozsáhlá výpravní budova neodpovídá našim současným požadavkům, proto už od minulého roku jednáme s prostějovským magistrátem o budoucím využití celého objektu. Pracujeme s několika variantami řešení. Kromě rekonstrukce budovy je ve hře také její prodej, uvažujeme rovněž o novostavbě většího nebo menšího objektu. Nejen z ekonomického hlediska se přikláníme k poslední variantě, zajímá nás ale názor města,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.          

Novostavba většího, plně dvoupodlažního objektu by podle odhadů vyšla na 67 milionů korun. V případě úspornější varianty by náklady dosáhly 45 milionů, což je o přibližně 30 procent méně. Návrh částečně dvoupodlažního objektu vychází z architektury původní budovy, a zásadně tak nezmění ráz místa. Jeho výstavba by byla časově méně náročná, uvolněný prostor bude možné využít k vybudování parkovacích míst. Z pohledu Správy železnic jako investora je také důležité, že projekt výstavby menší budovy má největší šanci na schválení Centrální komisí Ministerstva dopravy. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…