Správa železnic zajistila dodávky trakční energie pro rok 2023

03.11.2022 17:56 | Tisková zpráva

Správa železnic úspěšně dokončila aukci na dodavatele silové trakční energie, kterou dopravci využívají pro provoz svých elektrických vlaků. V aukci realizované prostřednictvím komoditní burzy PXE uspěla společnost ČEZ ESCO. Celkový předpokládaný odběr trakční energie v roce 2023 byl v rámci aukce stanoven na 1 280 000 MWh.

Správa železnic zajistila dodávky trakční energie pro rok 2023
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Současná situace na trhu s elektřinou způsobila, že cena dodávky není zajištěna fixací na velkoobchodní obchodované produkty. Cena dodávky se bude skládat z hodnoty určené podle denního trhu OTE, a. s. a vysoutěžené obchodní přirážky dodavatele. Náklady tak nebudou po celý rok konstantní, ale budou se měnit v každém měsíčním zúčtovacím období.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí

Tento způsob ocenění odpovídá současnému stavu na trhu s elektřinou, eliminuje rizika spojená s predikcí objemu trakční spotřeby a umožňuje dodržení smluvních tolerancí odběru komodity.

Výsledná účtovaná cena dodávky silové trakční elektřiny podléhá zastropování v souladu s nařízením vlády č. 298/2022 Sb., o stanovení cen elektřiny a plynu v mimořádné tržní situaci. Ta je podle platného znění nařízení stanovena maximálně na 5 000 Kč/MWh bez DPH a daně z elektřiny.

Celá příprava a realizace aukce na dodavatele silové trakční elektřiny byla zásadně ovlivněna současnou energetickou krizí. Správa železnic při přípravě parametrů aukce aktivně po celou dobu spolupracovala se zástupci dopravců v elektrické trakci, dotčenými ministerstvy a dalšími složkami.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…