Správa železnic zřídí novou organizační jednotku pro vysokorychlostní tratě

22.04.2022 21:44 | Tisková zpráva

Správní rada Správy železnic na svém řádném zasedání schválila záměr zřízení nové organizační jednotky pro přípravu, výstavbu a provoz vysokorychlostních tratí (VRT). Krok souvisí s pokračujícími pracemi na této nové železniční síti.

Správa železnic zřídí novou organizační jednotku pro vysokorychlostní tratě
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Projektanti v současné době připravují podrobné dokumentace pro územní rozhodnutí (DÚR) pro pět úseků nových vysokorychlostních tratí. Pro další tři úseky Správa železnic aktuálně hledá dodavatele těchto materiálů. Z důvodu potřeby efektivnějšího řízení přípravy VRT rozhodla Správní rada o vzniku nové organizační jednotky, ve které bude centralizována příprava tratí, jejich výstavba i následný provoz a údržba.

Program rozvoje Rychlých spojení předpokládá vznik až 700 km nových vysokorychlostních tratí. Správa železnic předpokládá, že v letošním roce bude ve vyšším stupni příprav až 300 km VRT. Součástí sítě budou také terminály vysokorychlostní železnice, na které Správa železnic vyhlašuje architektonicko-urbanistické soutěže. Svou podobu již získaly terminály Praha východ a Roudnice nad Labem. Provoz na prvních úsecích VRT by měl být zahájen kolem roku 2030.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…