Stanovisko Ministerstva financí k neschválení novely zákona o pojišťovnictví

13.11.2015 20:28

Dnešní neschválení novely zákona o pojišťovnictví znamená, že Česká republika nesplní požadavky, které pro sektor pojišťovnictví vyplývají z evropského práva. K této situaci došlo především proto, že k novele byly v Poslanecké sněmovně načítány pozměňovací návrhy, které s ní věcně nesouvisejí a které jdou nad rámec požadavků evropské legislativy.

Stanovisko Ministerstva financí k neschválení novely zákona o pojišťovnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí ČR

Ministerstvo financí je připraveno nyní vyvinout maximální úsilí, aby Česká republika splnila své závazky vůči EU a aby bylo minimalizováno riziko případných sankcí, které České republice ze strany EU hrozí. Předloží proto v co nejkratší době novelu zákona o pojišťovnictví znovu a očekává, že i ostatní účastníci zákonodárného procesu budou usilovat o co nejrychlejší schválení této transpoziční normy.

Novela zákona o pojišťovnictví měla v České republice zavést nový systém dohledu a regulace pojišťoven, který má od 1. ledna 2016 fungovat v celé Evropské unii. Hlavním cílem těchto změn mělo být posílení finanční stability pojišťoven, a tím i ochrany spotřebitelů.

Neschválení novely tak zkomplikuje přizpůsobení českých pojišťoven požadavkům nové evropské legislativy, zejména pokud jde o jejich řídicí a kontrolní systém, solventnostní kapitálové požadavky, tvorbu technických rezerv, skladbu a výši kapitálu apod. Kromě toho zkomplikuje i výměnu informací a výkon dohledu nad pojišťovnami, které jsou členy nadnárodních skupin, protože český systém dohledu nebude odpovídat postupům v ostatních státech EU. Ve vztahu ke spotřebitelům nebudou včas implementovány povinnosti pojišťoven uveřejňovat informace týkající se jejich finanční situace.

Nepřijetí novely může mít značné dopady nejen na pojišťovny, ale i na stát. Evropská komise již v minulosti upozornila na skutečnost, že případné zahájení sankčního řízení může být spojeno s návrhem na finanční sankci vůči ČR.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…