Starostové: Díky Oranžovému roku naše obce žijí kulturou a sportem

29.12.2015 9:36

Projekt Oranžového roku Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ je živou vodou pro sport, kulturu a společenský život obcí v jejím sousedství. Shodují se na tom starostové všech dvaatřiceti obcí v takzvané zóně havarijního plánování (ZHV) elektrárny.

Starostové: Díky Oranžovému roku naše obce žijí kulturou a sportem
Foto: cez.cz
Popisek: Z projektu Oranžový rok jsou podporovány například akce mysliveckých spolků.

„Troufám si říci, že Oranžový rok je téměř nepostradatelný pro spolkový život v obci. Díky němu se občané mohou realizovat ve sportovních a společenských aktivitách v rámci činnosti svých spolků a sdružení,“ uvedl například starosta Temelína Petr Macháček.

„Za posledních několik let u nás vzniklo mnoho nových občanských sdružení, která opravdu dobře pracují a pořádají spoustu zajímavých akcí. Velmi aktivní jsou například dobrovolní hasiči. Vymýšlejí nové programy, nové akce pro děti.

Prostředky z Oranžového roku stmelují lidi v obci a významně podporují společenský život. Bez těchto zdrojů bychom si nic podobného rozhodně dovolit nemohli,“ poznamenal Macháček.

Podobně se vyjádřil i vltavotýnský starosta Milan Šnorek. „Z prostředků, které v rámci Oranžového roku Skupiny ČEZ pravidelně dostáváme, je podporována také celá řada sportovních, kulturních a společenských akcí ve městě v podstatě celoročně. Díky těmto příspěvkům se nám daří udržovat nabídku i úroveň mnoha významných akcí na velice vysoké úrovni,“ řekl Šnorek.

Oranžový rok je společným projektem Jaderné elektrárny Temelín a obcí ležících v jejím okolí elektrárny. Byl zahájen v roce 2006 a je zaměřen na podporu kultury, sportu a společenského života. V jeho rámci se ročně uskuteční okolo 500 akcí.

„Naše obec významně podporuje spolkovou činnost. Máme celkem třináct spolků, hasiče, myslivce, včelaře, zahrádkáře, ochotníky, sportovce či dětský klub. Příspěvek z Oranžového roku nám umožňuje mimo jiné činnost těchto spolků prezentovat. Výsledkem je například Štít Albrechtic, dechovkový festival Jehnědno, hasičské soutěže, tábory dětí a další akce. Bez tohoto příspěvku by nabídka akcí byla mnohem chudší,“ dodal starosta Albrechtic nad Vltavou Miroslav Ušatý.

Podle představitelů městských a obecních samospráv má Oranžový rok významně pozitivní vliv na rozvoj občanského života v oblasti kultury a sportu. „Oranžový rok je jedním z nástrojů, jak udržet na vesnicích tradice a také nové tradice zavádět. Zvyšuje kvalitu kulturního života našich obyvatel a je tak velmi důležitou součástí kultury celého regionu,“ konstatoval starosta Horních Kněžeklad Josef Drn.

Za obrovský přínos projektu označují představitelé municipalit také skutečnost, že podpora Jaderné elektrárny Temelín se týká akcí pro celé věkové spektrum obyvatel obcí a měst. „Oranžový rok vnímáme jako veliký přínos pro všechny věkové kategorie občanů žijících v naší obci. Je to sport, kultura, zábava a jiné důležité společenské akce přispívající k rozvoji soužití lidí u nás,“ připomněl starosta obce Březnice na Táborsku Martin Roman.

Podpora z prostředků Oranžového roku je důležitá nejen pro menší obce, ale i pro města. Za léta své existence je veřejností chápána jako již téměř tradiční zdroj financování kultury, sportu a spolkového života v okolí elektrárny.

„Pro naší malou obec je projekt Oranžový rok velice důležitý. Díky němu organizujeme každoročně více akcí než dříve, například celodenní výlety pro děti, posezení se sousedy a podobně. Na začátku každého roku doufáme v pokračování tohoto programu,“ zdůraznila místostarostka obce Dobšice na Českobudějovicku Petra Horáková.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…