Státní pozemkový úřad je v soudních sporech nadprůměrně úspěšný

13.03.2018 17:08

Státní pozemkový úřad (SPÚ) historicky řešil více než 8 000 soudních sporů. K jejich výraznému nárůstu došlo zejména v posledních třech letech, kdy úřad zaevidoval přes 2 000 nových žalob. I navzdory tomuto faktu se SPÚ dařilo u soudů dosáhnout 80% úspěšnosti. V současné době Státní pozemkový úřad eviduje přibližně 3 500 soudních sporů.

Státní pozemkový úřad je v soudních sporech nadprůměrně úspěšný
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad

V roce 2015 došlo k 90% nárůstu podaných žalob v souvislosti s církevními restitucemi. Další skokové navýšení přinesla v roce 2016 novela zákona o Státním pozemkovém úřadu a oznámení o ukončení naturálních restitucí. Následně mnozí restituenti začali nevypořádané nároky řešit formou žalob o nahrazení projevu vůle (tzv. náhradové žaloby, kterými se oprávněné osoby domáhají vydání náhradních pozemků za pozemky nevydané). Tento trend pokračoval i v roce 2017. Jen v posledním čtvrtletí loňského roku bylo podáno 190 nových žalob. Vzhledem k této skutečnosti bylo nutné přistoupit k rozšíření spolupráce s externími advokátními kancelářemi. Nicméně externí právní služby úřad využívá pouze u 12 % soudních sporů, a to zejména u nejsložitějších případů tzv. náhradových žalob. 88 % všech aktivních soudních sporů je řešeno právníky státních institucí, tedy prostřednictvím právních služeb Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nebo vlastními silami.

Během uplynulých dvou let bylo v 80 % případů rozhodnuto ve prospěch SPÚ.

V současné době je právní odbor SPÚ personálně posílen a předpokládáme, že vzroste počet soudních sporů řešených vlastními právníky úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…