Státní pozemkový úřad realizuje 250 opatření podporujících biodiverzitu

22.05.2021 8:40

Státní pozemkový úřad (SPÚ) v roce 2021 předpokládá realizace cca 250 vodohospodářských, protierozních a ekologických opatření podporujících biodiverzitu navržených v rámci komplexních pozemkových úprav ve výši více než cca 600 mil. Kč.

Státní pozemkový úřad realizuje 250 opatření podporujících biodiverzitu
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad

Na sobotu 22. května připadá Mezinárodní den pro biologickou diverzitu. Biologická diverzita či rozmanitost (též biodiverzita) představuje různorodost života a je základem udržitelného rozvoje.

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí

SPÚ se snaží již od svého vzniku v roce 1991 svými realizacemi podporovat biodiverzitu v české krajině, a to zejména díky vodohospodářským, protierozním a ekologickým opatřením. 

„Pro rok 2021 je pro pozemkové úpravy obecně vyčleněna historicky nejvyšší částka, a to 3 mld. Kč, jelikož došlo k navýšení o 1 mld. oproti původnímu plánu. Prostředky budou investovány do ochrany a tvorby krajiny. V dalším směřování pozemkových úprav chce SPÚ pozemkovými úpravami významně přispět ke změnám prostorově-funkčních vztahů krajiny, které umožní lépe se vyrovnávat s klimatickými a hydrologickými extrémy – suchem, povodněmi a současně zamezit zrychlené erozi půdy a zhoršování jakosti vod v zemědělských povodích. Zároveň bude v rámci procesu pozemkových úprav akcentováno posílení realizací navržených opatření v krajině,“ řekl Ing. Martin Vrba, ústřední ředitel SPÚ.

Mezi plánované realizace, které by měly být dokončeny v tomto roce,  patří biocentra v k. ú. Véklice (Senice na Hané), Rostoklaty (Kolín) vodohospodářská opatření v k. ú. Vítějovice (Prachatice), Studánky u Všerub (Prachatice); biokoridory v k. ú. Velké Bílovice (Břeclav), Holedeč a Stránky (Louny).

V minulém roce 2020 byla v rámci pozemkových úprav vybudována vodohospodářská opatření za 151,7 mil. Kč – např. v k. ú. Stoklasná Lhota (Tábor), Krokočín (Třebíč), Bynovec (Děčín), Mysločovice (Zlín); protierozní opatření za 24,7 mil. Kč a ekologická opatření za 21 mil. Kč, a to zejména biocentra a biokoridory např. v k.ú. Němčany (Vyškov).

Na financování všech pozemkových úprav v letech 1991 – 2020 bylo vynaloženo 29,2 mld. Kč. V rámci pozemkových úprav řešených od roku 1991 byla doposud provedena vodohospodářská opatření na ploše 699,54 ha, protierozní opatření na rozloze cca 834,67 ha a ekologická opatření na ploše 1 628,35 ha. 

Za období 2013 – 2020 bylo pozemkovými úřady zrealizováno 292 prvků vodohospodářských opatřeních, z toho bylo zrealizováno 169 nádrží a poldrů v celkové finanční výši 1 212 mil. Kč. V protierozních opatřeních bylo v daném období zrealizováno 457 prvků v celkové finanční výši 302 mil a v ekologických opatřeních bylo zrealizováno 628 prvků v celkové finanční výši za 233 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…