Státní veterinární správa: Francouzský Úřad pro bezpečnost potravin vyloučil přenos onemocnění COVID-19 zvířaty a potravinami

23.03.2020 9:15

Francouzský Úřad pro bezpečnost potravin, životní prostředí a ochranu zdraví při práci zveřejnil analýzu, ve které zkoumal možnosti přenosu viru SARS-CoV-2 způsobující onemocnění Covid-19 prostřednictvím nakažených domácích zvířat nebo kontaminovaných potravin.

Státní veterinární správa: Francouzský Úřad pro bezpečnost potravin vyloučil přenos onemocnění COVID-19 zvířaty a potravinami
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Úřad došel k závěru, že neexistují žádné důkazy, že by zvířata v zájmovém nebo hospodářském chovu nebo potraviny mohly hrát roli při šíření koronaviru.

Genetická struktura viru SARS-CoV-2 naznačuje, že jeho původním zdrojem bylo zvíře. Virus pravděpodobně pochází z nějakého druhu netopýra a mohl existovat i nějaký mezihostitel. Přechod viru SARS-CoV-2 z člověka na jiné živočišné druhy se však v současnosti podle dostupných publikovaných poznatků a informací zdá být nepravděpodobný.

V Hongkongu byla zjištěna přítomnost genomu viru SARS-CoV-2 v nosní a ústní dutině psa, který přišel do styku s nakaženým pacientem; zjištění genomu však není dostatečným důkazem pro závěr, že toto zvíře bylo nakaženo. Nelze vyloučit pasivní kontaminaci, zejména pokud je virus SARS-CoV-2 schopen přežívat na vlhkých slizničních membránách.

Francouzský úřad rovněž prověřoval možnost kontaminace potravin osobou nemocnou nebo osobou, která je přenašečem viru SARS-CoV-2 bez příznaků. Možnost přímého přenosu viru SARS-CoV-2 potravinami získanými z kontaminovaných zvířat byla francouzskými vědci vyloučena. Dále bylo zjištěno, že na základě současných informací je možné přenos viru SARS-CoV-2 přímo přes trávicí trakt odmítnout. Stejně jako jiné známé koronaviry je virus SARS-CoV-2 citlivý na teploty používané při vaření, takže lze říci, že tepelná úprava ho účinně likviduje.

Nakažená osoba může kontaminovat potraviny tehdy, když je připravuje nebo s nimi manipuluje se špinavýma rukama, nebo prostřednictvím infikovaných kapének vylučovaných při kýchání a kašli. Účinným způsobem bránícím kontaminaci potravin virem SARS-CoV-2 je řádné uplatňování zásad správné hygienické praxe.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…