Státní veterinární správa: Varování před nebezpečnou sýrovou pomazánkou

22.06.2020 10:02

Na českém trhu se objevila potenciálně zdravotně nebezpečná sýrová pomazánka dovezená z Velké Británie. Státní veterinární správa (SVS) informaci obdržela prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF).

Státní veterinární správa: Varování před nebezpečnou sýrovou pomazánkou
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Ve výrobku byla podle hlášení detekována baktérie Clostridium botulinum, která produkuje jed botulotoxin. Produkt od britského výrobce Primula Ltd. ve třech různých příchutích v ČR distribuoval obchodní řetězec Iceland. Zákazníci by v žádném případě neměli výrobek konzumovat a mohou jej vrátit v prodejnách Iceland.

Identifikace výrobku:

Název:
Primula Original Cheese 150 g
Primula Light Cheese 150 g
Primula Cheese Jalapeno 150 g

Výrobce:
Primula Ltd.

pomazánka

Stahování se týká všech šarží uvedeného výrobku.

Podle informace v RASFF byl výrobek distribuován i do dalších evropských zemí, do nichž byl exportován i v dalších příchutích. Ke kontaminaci výrobku mělo dojít na základě „chyby ve výrobě“. Přestože se nález má týkat jen malého množství výrobku, v případě ČR jde o cca 150 balení, z trhu jsou preventivně stahovány veškeré šarže.

Botulotoxin známý také jako „klobásový jed“, který způsobuje otravu botulismus, vzniká pouze za anaerobních podmínek (za nepřítomnosti vzduchu). Z potravin se může nejpravděpodobněji vyskytnout ve špatně tepelně opracovaných konzervách, uzeninách či mořských plodech. V potravinách se v ČR vyskytuje velmi zřídka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…