Státní zdravotní ústav: Víte, že i mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem vitaminu D?

29.12.2017 17:12 | Zprávy

CZVP-SZÚ uveřejnilo již několik aktualit týkajících se zdrojů vitaminu D v potravinách. Doposud šlo o články k rybám, vejcím, houbám, fortifikovaným potravinám a chystají se další. A protože je doba vánočního cukroví, ve kterém nesmí chybět poctivé máslo, tak bychom dnešní článek věnovali nejen jemu, ale i mléku, z kterého se vyrábí, a dalším mléčným výrobkům.

Státní zdravotní ústav: Víte, že i mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem vitaminu D?
Foto: Státní zdravotní ústav
Popisek: Státní zdravotní ústav

Ty jsou veřejnosti známé spíše v souvislosti s obsahem vápníku. Věděli jste ale, že mohou být i zdrojem vitaminu D a přispívat tak k jeho celkovému dennímu přívodu v dietě? Např. u dětí ve věku 4-10 let mohou mléčné zdroje tvořit až 1/5 celkového množství vitaminu D přijímaného ze stravy. Nepokrývá to bohužel jejich denní potřebu. Velmi cenný je právě současný obsah vápníku.

Jaké faktory ovlivňují obsah vitaminu D v mléce a mléčných výrobcích?

Obsah vitaminu D v kravském mléce, potažmo v produktech, které se z něj vyrábí, je ovlivněn mnoha činiteli. Lze zmínit např. místo, kde jsou krávy chovány (vliv zeměpisné šířky; vnitřní vs. venkovní chov…) a čím jsou krmeny (čerstvá pastva, seno, šrot, krmné směsi obohacené vitaminem D…). Záleží i na ročním období, ve kterém se mléko získává (v zimních měsících je obsah vitaminu D až 4x nižší ve srovnání s letním obdobím [1] ; příčina je podobná jako u lidí, kdy pro nedostatečnou intenzitu UVB slunečního záření během zimy ho nelze v kůži tolik vyrobit). V neposlední řadě obsah vitaminu D ovlivňuje i samotná tučnost mléka, resp. mléčných výrobků.

Kolik vitaminu D se v mléce a mléčných výrobcích nachází?

Vitamin D je mikronutrient rozpustný v tuku, proto jeho vyšší obsah lze obvykle nalézt v tučnějších variantách mléka, mléčných výrobků. Máslo může v průměru obsahovat 1-2 µg vitaminu D/100 g, smetana 0,4 µg vitaminu D/100 g, sýry 0,8 µg vitaminu D/100 g a mléko kolem 0,1 µg vitaminu D/100 g1. Pokud je mléko fortifikované vitaminem D, obsah vitaminu D je ještě vyšší, např. dle českého výrobce Mlékárna Kunín o 0,75 µg/100 g [2].

V rámci dlouhodobého projektu Monitoring dietární expozice bylo analyzováno v letech 2014 – 2017 i mléko a řada mléčných produktů (až 20 různých skupin). Průměrný obsah vitaminu D (suma vit. D2+D3) ve 100 g směsných vzorků [3] se pohyboval od 0,03 µg (jogurty nízkotučné, průměrná tučnost 0,6 %) do 0,85 µg (máslo, průměrná tučnost 82,2 %) v závislosti na druhu potraviny.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Rusko a pan Foldyna

Pane Foldyno, Vy jste nikdy neslyšel, jak vznikla Velká Rus, Sovětský svaz, kdo si rozdělil Evropu nejdříve s Hitlerem než SSSR Hitler podrazil? SSSR nás v roce 1968 nenapadl? Rusko si nevynucuje poslušnost sousedů vojenským napadením? Máte vůbec nějaké vzdělání? Nevypadá to tak.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Hospodářský výsledek za rok 2024

22:31 Česká pošta: Hospodářský výsledek za rok 2024

Česká pošta vykázala za rok 2024 konsolidovaný hospodářský výsledek před zdaněním -1 246 mil. Kč.