Ty jsou veřejnosti známé spíše v souvislosti s obsahem vápníku. Věděli jste ale, že mohou být i zdrojem vitaminu D a přispívat tak k jeho celkovému dennímu přívodu v dietě? Např. u dětí ve věku 4-10 let mohou mléčné zdroje tvořit až 1/5 celkového množství vitaminu D přijímaného ze stravy. Nepokrývá to bohužel jejich denní potřebu. Velmi cenný je právě současný obsah vápníku.
Jaké faktory ovlivňují obsah vitaminu D v mléce a mléčných výrobcích?
Obsah vitaminu D v kravském mléce, potažmo v produktech, které se z něj vyrábí, je ovlivněn mnoha činiteli. Lze zmínit např. místo, kde jsou krávy chovány (vliv zeměpisné šířky; vnitřní vs. venkovní chov…) a čím jsou krmeny (čerstvá pastva, seno, šrot, krmné směsi obohacené vitaminem D…). Záleží i na ročním období, ve kterém se mléko získává (v zimních měsících je obsah vitaminu D až 4x nižší ve srovnání s letním obdobím [1] ; příčina je podobná jako u lidí, kdy pro nedostatečnou intenzitu UVB slunečního záření během zimy ho nelze v kůži tolik vyrobit). V neposlední řadě obsah vitaminu D ovlivňuje i samotná tučnost mléka, resp. mléčných výrobků.
Kolik vitaminu D se v mléce a mléčných výrobcích nachází?
Vitamin D je mikronutrient rozpustný v tuku, proto jeho vyšší obsah lze obvykle nalézt v tučnějších variantách mléka, mléčných výrobků. Máslo může v průměru obsahovat 1-2 µg vitaminu D/100 g, smetana 0,4 µg vitaminu D/100 g, sýry 0,8 µg vitaminu D/100 g a mléko kolem 0,1 µg vitaminu D/100 g1. Pokud je mléko fortifikované vitaminem D, obsah vitaminu D je ještě vyšší, např. dle českého výrobce Mlékárna Kunín o 0,75 µg/100 g [2].
V rámci dlouhodobého projektu Monitoring dietární expozice bylo analyzováno v letech 2014 – 2017 i mléko a řada mléčných produktů (až 20 různých skupin). Průměrný obsah vitaminu D (suma vit. D2+D3) ve 100 g směsných vzorků [3] se pohyboval od 0,03 µg (jogurty nízkotučné, průměrná tučnost 0,6 %) do 0,85 µg (máslo, průměrná tučnost 82,2 %) v závislosti na druhu potraviny.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva